Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische fietsen en het milieu

Vraag gesteld door op 19 juni 2022

Ik vraag me af waarom ANWB zo intens het gebruik van electrische fietsen aanraadt.
Bij mijn weten komt de electra nog steeds voor het grootste deel van de vervuilende kolencentrales.
Ten tweede zijn de accus van de fietsen niet bepaald schoon en duurzaam te noemen. De grondstoffen zijn niet van lucht gemaakt en de accus hebben een bepaalde levenstermijn. Wat gebeurt er met deze kapotte, uitgewerkte, versleten accu's ?? Niet veel goeds. Die komen op een stapel ergens. Net zoals uitgewerkte, kapotte zonnepanelen.
Dus; waarom promoot ANWB dit product wat veel meer schaduwkanten heeft dan in het algemeen bekend is, of waar de meeste mensen niet over nadenken. Ik hoor bijna altijd bij een e-fiets: dat is goed voor milieu.
Gaat ANWB het publiek, de consument, ook realistisch informeren en de tegenkanten van accu's voor fietsen aan het licht brengen of blijven we in slaap gesust worden in de veronderstelling dat 'we goed bezig zijn'?

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert


U vraagt waarom de ANWB elektrische fietsen aanraadt.

Het is een feit, dat een elektrische fiets een betere bijdrage levert aan het milieu dan een bromfiets, motorfiets of auto wanneer deze voor dezelfde afstand wordt gebruikt.
De ANWB probeert voor haar leden onzekerheden met betrekking tot elektrische fietsen weg te nemen en hierdoor raakt het gewone fietsen ondergesneeuwd. Echter wij krijgen steeds vaker signalen van onze leden waarom wij niet meer aandacht besteden aan de normale fiets. Wij nemen deze opmerkingen ter harte, u kunt de komende tijd dus meer informatie over de basisfiets verwachten.

Recyclen en stroomverbruik

Met betrekking tot recyclen van accu’s zijn wij in Nederland aan zeer strenge eisen gebonden. Momenteel worden alle accu’s, die worden ingeleverd bij de milieustraat, gerecycled. De organisatie Stibat coördineert dit recycleproces. Bovendien worden veel accu’s gereviseerd en worden talloze onderdelen van een accu hergebruikt tijdens genoemde revisie. Zo krijgen veel accu’s een tweede leven. 

Het gebruiken van groene energie staat met de beschikbaarheid ervan. ANWB Energie laat live zien wanneer er een overschot van groene energie is. Dat kan zijn op de dag door een hoge opbrengst van zonne-energie of op andere momenten wanneer er veel energie van windmolens beschikbaar is. 
Bij een overschot aan groene energie krijgt u geld toe om stroom te gebruiken en zo de belasting op het energienet te verlagen. Een milieuvriendelijkere manier van een accu opladen is er dan niet.