Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandgevaar e-bike accu's

Vraag gesteld door R. Nijland op 21 juni 2021

In de media worden zo nu en dan nogal verontrustende berichten geplaatst over spontane branden in accu's van fietsen maar ook van auto's. Zijn er cijfers bekend over hoe vaak er spontaan zulke branden ontstaan?

Antwoord van Hans

Antwoord van Hans

ANWB Expert

U vraagt of er cijfers bekend zijn omtrent accubranden van e-bikes (en auto's).

Officiële cijfers over accu's van e-bikes die spontaan in vlammen op gaan zijn er tot op heden niet. Echter het is wel bekend dat er maandelijks enkele accu's ontbranden. De feiten:
- De kans dat een nieuwe accu zal ontbranden is uiterst klein.
- De meeste kritische fase van een accu is het laatste deel van het laadproces. Is een accu opgeladen, koppel de oplader dan af.
- Laat de accu niet permanent aan de lader.
- Indien de e-bike voor langere tijd niet wordt gebruikt, is het verstandig om de accu half vol te bewaren.
- Zet een e-bike nooit voor langere tijd in de brandende zon.
- Laat een accu na 5 jaar of na een val testen bij een fietsspeciaalzaak. De fietsenmaker heeft vaak een speciale Batterytester in huis en kan vanuit een testproces aflezen of de accu veilig is en hoeveel capaciteit er nog over is.
- Het is verstandig om de accu tijdens het opladen in een speciale veiligheidskoffer met branddekens te bewaren. De oplader blijft tijdens het laden buiten de koffer, het oplaadsnoertje gaat via een opening de koffer in. Genoemde koffer is ook handig voor het transport van de accu's in de kofferbak van de auto.
- Liever opladen in schuur of garage dan binnenshuis.
- De ruimte moet voorzien zijn van een rookmelder.