Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Twee ebikes op caravan

Vraag gesteld door Ing. C.F. van Heteren op 30 april 2020

Ik ben in het bezit van een Knaus Caravan Sudwind 450, max. laadgewicht 1500 kg en een trekauto BMW 220i Active Tourer, trekkracht massa geremd max 1500 kg. vermogen 189 pk. Ik wil nu twee Ebikes, Gazelle Orange, gewicht zonder accu ca 20 kg per fiets, mee op vakantie nemen. Wat adviseert u mij één voor op, één achter op, twee achter op de caravan, of twee voor op de dissel. Kogeldruk trekhaak is 80 kg.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt hoe u het beste de e-bikes mee kunt nemen op uw caravan: 2 fietsen voor of achter, of verdelen over voor en achter.

Een eenduidig antwoord kan ik u hier niet op geven. De beste plaats om een caravan te beladen, is zo veel mogelijk gewicht in het midden rondom de as. Voor of achter op de caravan, is dus eigenlijk de minst geschikte plek in verband met slingergevaar.

Twee e-bikes achterop zou ik zeker willen afraden, en het is de vraag of beide e-bikes voor op de dissel plaatsen haalbaar is, in verband met de kogeldruk.

Daarbij heeft de ene caravan van zichzelf al een hogere kogeldruk dan de andere.

Dit verhaal over het meenemen van e-bikes in de caravan is u wellicht behulpzaam bij het maken van een juiste keuze.

Nog een tip: Verwijder de accu's en eventuele fietstassen van de e-bikes en neem die zo mogelijk los mee in de auto of caravan.