Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oplaadtijd oplader e-bike

Vraag gesteld door A. Ruiters op 29 juli 2020

Ik heb onlangs een Cube E-bike met een Bosch Powerpack 500 Accu gekocht (maximum charge current 6A); de oplader die erbij zat was een Bosch Compact 2A met een oplaadtijd van 7,5 uur bij lege accu. Ik las in de handleiding dat er ook een Standard oplader (oplaadtijd 4,5 uur) en een Fast oplader (oplaadtijd 3 uur) te koop zijn.

Volgens de verkoper van mijn fiets zou een compact oplader toch beter voor de accu zijn. Als ik een Fast oplader zou willen, wat bv. met vakanties e.d. handiger is i.v.m. snellere oplaadtijd zou ik bij moeten betalen; of een Fast oplader erbij kopen naast mijn bestaande compact oplader. Wat raad u mij aan? Is een Compact charger uiteindelijk toch beter voor de accu of kan een enkele keer een Fast oplader er tussendoor gebruiken geen kwaad?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over het opladen van uw Bosch Powerpack 500 Accu.

Het klopt dat hier meerdere laders voor te koop zijn. Uw accu kan inderdaad met 6A geladen worden. Met de juiste Bosch lader mag dit geen enkel probleem zijn.

Het belangrijkste is dat de lader en de accu bij elkaar horen. Met de Bosch Fast Charger, zou u accu gewoon op de juiste manier moeten laden. Dit zou ook geen negatieve invloed op de levensduur mogen hebben.

Ook in de batterij zit er een zogenaamd BMS systeem (Battery Management System) dat zal verhinderen dat de accu niet juist opgeladen wordt. Na 80% lading moet bijvoorbeeld de snelheid van het laden teruggeschroefd worden om de batterij te beschermen. Ook al de accu te heet wordt, zal er ingegrepen worden. Juist om de levensduur te garanderen.

De combinatie van juiste lader en accu is dus in eerste instantie het belangrijkste, niet de snelheid waarmee geladen wordt. 

Het beste kunt u overigens een fietsaccu bij kamertemperatuur opladen.