Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ketting vs riem aandrijving

Vraag gesteld door E.W. Schuring op 28 april 2020

Ik ben me aan het oriënteren op een elektrische fiets. Ik vraag me daarbij af of een riem ipv een ketting voordelen biedt en zo ja welke maar ook wat de specifieke nadelen zijn. Reden voor mij om naar de riem te kijken, is het onderhoudsvrij zijn en de langere levensduur. Ook de krachten die op een ketting komen als ik een sterke motor kies, zijn een overweging.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent zich aan het oriënteren op een ebike en u vraagt zich af wat de voor- en nadelen zijn van een ketting versus een riemaandrijving.

Allereerst is de plek van de motor een keuze die u zult moeten maken. Bij een voorwielmotor speelt de keuze die u schetst eigenlijk niet.

Juist bij een middenmotor en achterwielmotor komt de de keuze voor een riem of ketting in beeld. Een riem heeft duidelijk een aantal voordelen. De aandrijving is stiller en onderhoudsvrij. Toch hoeft een ketting geen probleem op te leveren. Wanneer de ketting in een kettingkast zit, ontstaan er vrijwel nooit problemen en daarbij is een ketting weer goedkoper in aanschaf.

Het grootste probleem met een ketting ontstaat als er sprake is van een aandrijving met midden-of een achterwielmotor met derrailleur. De ketting zit onbeschermd voor stof en zand en water en vaak gebruikt men tijdens het fietsen alleen de kleine tandwielen omdat de motoren veel ondersteuning bieden. Slijtage van ketting en tandwielcassette kunnen dan vrij snel gaan.

Hoe sterker de motor, des te meer kracht er op de ketting komt en des te sneller de slijtage is. Een riem is hier veel minder gevoelig voor.

U zult wel zien dat een riem in combinatie met een achterwielmotor minder keuzen in merken en modellen oplevert. Het kan soms zijn dat verhoudingen tussen de versnellingen soms iets minder gunstig liggen, dat moet een goede proefrit uitwijzen. Sowieso zijn het meestal ebikes in de hogere prijscategorie. Sommige systemen hebben zelfs een soort eigen versnellingsbakje, de zogenaamde pinion gear.

De overweging om voor een riem te kiezen, is dus zeker het overwegen waard.

Maakt u in ieder geval altijd een goede proefrit om de ebike, waar uw voorkeur naar uit gaat, goed te leren kennen.