Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is in Duitsland een fietshelm in 2020 verplicht

Vraag gesteld door P. Kok op 4 februari 2020

Is in 2020 een fietshelm voor ebike verplicht in Duitsland?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of in 2020 een verplichting bestaat in Duitsland als een e-bike wordt bestuurt.

In Duitsland wordt onderscheid gemaakt tussen de e-bike met trapondersteuning tot 25 km/u en de speedpedelec met trapondersteuning tot 45 km/u. De laatste volgt de verkeersregels van een bromfiets en de e-bike met trapondersteuning tot 25 km/u volgt de verkeersregels van de normale fiets.

E-Bike (max. 25 km/u)

Voor de gewone e-bike geldt geen verplichting tot het dragen van een helm. Wel wordt het gebruik van een fietshelm aangeraden.

Speedpedelec (max. 45 km/u)

Bij de speedpedelec geldt dat de bestuurder verplicht is een geschikte helm (geeigneten Schutzhelm) te dragen. In ieder geval moet een fietshelm worden gedragen. Alternatief kan gekozen worden voor het dragen van een bromfietshelm. Voor zover bekend, is het in Duitsland toegestaan om een speciale speedpedelec-helm (norm NTA 8776:2016) te dragen. De regels voor het dragen van een helm op een speedpedelec zijn nog niet nader gespecificeerd.

Conclusie
Bestuurt u een gewone e-bike, dan wordt aangeraden een fietshelm te dragen. Bestuurt u een speedpedelec dan bent u verplicht een geschikte helm te dragen.

Voor meer informatie over verkeersregels in Duitsland verwijs ik u graag naar onze website.