Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Horloge bellen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 september 2019

Die na horloge telefoons vallen die ook onder het verbod. Tot gebruik op de fiets/auto. 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af in hoeverre het gebruik van een smartwatch op de fiets toegestaan is.

Zolang de smartwatch tijdens het besturen van een voertuig niet bediend wordt, is het dragen van een smartwatch toegestaan.

Toelichting
De term «mobiel elektronisch apparaat» is dus ruimer dan de huidige term «mobiele telefoon». Onder de nieuwe term vallen in ieder geval alle mobiele telefoons. Ook tabletcomputers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers met een video- of audiofunctie vallen er in ieder geval onder, ook indien deze apparaten met snoeren en kabels zijn verbonden aan het voertuig.

Smartwatches vallen ook onder het begrip mobiel elektronisch apparaat. Het om je pols dragen van dergelijke apparatuur valt echter niet onder het begrip «vasthouden». Dit geldt ook voor andere apparatuur die bedoeld is om op of aan het lichaam gedragen te worden. Ook zulke apparatuur, als die inderdaad op of aan het lichaam gedragen wordt, wordt niet vastgehouden in de zin van artikel 61a RVV. Evenmin is er sprake van vasthouden als iemand incidenteel een mobiel elektronisch apparaat bedient via een knopje aan een snoer. De spreeksleutel van een in het voertuig ingebouwde mobilofoon of 27MC-bakkie valt niet onder de term mobiel elektronisch apparaat. Het is dus geen vasthouden als je daar mee fietst. Voor het gebruik kun je wel wijzen op de algemene regel van gevaarzetting enz…