Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang gaat een fietswiel mee?

Vraag gesteld door op 29 juli 2020

Ik heb een Kalkhoff e-bike uit 2017. Daarvan zijn nu de 'pallen in de achteras' kapot volgens de fietsenmaker. Dat lijkt mij onwaarschijnlijk snel. Reparatie komt op ongeveer €300,=. Wat is een redelijke termijn dat zo'n wiel meegaat, zodat ik de fietsenmaker een tegenvoorstel kan doen? Er is ongeveer 10.000 km mee gefietst.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U geeft aan dat de "pallen in de achteras" stuk zijn. Dit na 3 jaar en 10.000 kilometer. U vraagt zich af wat een normale levensduur is van een dergelijk onderdeel.

Ik ga er vanuit dat de lagers van de achternaaf versleten zijn. Om dit te herstellen zal de fietsenmaker een andere naaf willen monteren.

Het is heel lastig om hiervoor een eenduidige levensduur te geven. Op zich kan ik me voorstellen dat u verwacht dat 10.000 kilometer geen probleem moet zijn.

Het lastige is dat de levensduur van lagers in sommige gevallen nogal afhankelijk is van het gebruik. Soms kan een stoeprandje, een kuil of put waar doorheen gereden wordt, een lager zodanig beschadigen, dat de levensduur ernstig verkort wordt. Ook schoonmaken met een hogedrukspuit, of intrekking van vocht kan de levensduur verkorten.

Vaak is dit niet meer te herleiden en ook heeft de fietsenmaker hier geen zicht op. Ik denk dus dat het heel lastig zal worden om een beroep op garantie of non-conformiteit te doen.

Maar wellicht dat de fietsenmaker bereid is u tegemoet te komen. Een voorstel doen kan altijd.