Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsers toegestaan in voetgangerszone

Vraag gesteld door P.J.A. van den Oord op 5 maart 2020

Onder het bord G7 staat de tekst 'Fietsers toegestaan'. Is dat hetzelfde als 'Fietsers gedoogd'? En hebben voetgangers dan voorrang in de zone? Mogen snorfietsers, bromfietsers bromcooters er niet in rijden?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de betekenis van een verkeersbord. U wilt graag weten of op een voetpad (G7) met het onderbord ‘fietsers toegestaan’ de voetganger voorrang heeft op de fietser. Ook wilt u graag weten of snor- en of bromfietsen ook zijn toegestaan vanwege dit onderbord.

Verkeersbord met onderbord

Het bord G7 heeft de betekenis dat het weggedeelte na het verkeersbord een voetpad is. Onder normale omstandigheden mogen alleen voetgangers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen gebruik maken van het voetpad. Uit het onderbord moet echter worden begrepen dat fietsers, die normaal het voetpad niet mogen gebruiken, in dit geval wel gebruik mogen maken van dit weggedeelte.

Voorrang

Van een voorrangspositie voor de voetganger ten opzichte van de fietser is door het toestaan van de fietsers op het voetpad, geen sprake. Fietsers moeten de normale verkeersregels volgen op dit weggedeelte. Dat wil zeggen dat de fietser zoveel mogelijk rechts moet aanhouden en weggebruikers links zal moeten inhalen. Ook is het hier toegestaan dat twee fietsers naast elkaar fietsen.

Snor- en bromfietsen

Snorfietsen met een verbrandingsmotor waarbij deze motor is uitgeschakeld zijn voor de wet een gewone fiets. Zonder de motor te gebruiken gelden bovenstaande regels dus ook voor de snorfiets.

Alleen als het onderbord aangeeft dat ook snorfietsen zijn uitgezonderd van de regels van het voetpad, mogen ook zij gebruik maken van dit voetpad.

Bromfietsen zijn geen fietsen. Bromfietsen mogen dan ook geen gebruik maken van het door u genoemde fietspad.

Voor meer informatie over verkeersregels in Nederland verwijs ik u graag naar onze website.