Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsairbag en/of fietshelm aan te bevelen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 juli 2019

Kunt u het gebruik van de Zweedse  fietsairbag aanbevelen? Wat zijn de voor- en nadelen, (effectiviteit;gebruiksgemak; kosten;literatuur;aantal gebruikers in Nederland e.d.) ook in vergelijking met een fietshelm?(aan welke eisen dient deze te voldoen?). Is de airbag ook te gebruiken door mensen die regelmatig plotseling achterovervallen (oorzaak neurologisch onbekend)?Is er een eensluidende mening met andere  deskundigen van bv de SWOV of moet ik dat aan de SWOV vragen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt of de Zweedse fietsairbag Hövding aan te bevelen is
 
Wij hebben binnen de ANWB de Hövding fietsairbag getest en zijn tot de conclusie gekomen dat de airbag bij valpartijen het hoofd optimaal beschermd tegen hoofdletsel.  Dus wat betreft de werking van de airbag zijn er bij de ANWB geen twijfels.
In de praktijk is het in vergelijking met een normale fietshelm veel gedoe om de airbag te activeren.  De accu moet altijd goed opgeladen zijn, iets dat je snel kunt vergeten. Daarnaast wordt de harde kraag in je nek, waarin de airbag opgesloten zit,  ook als minder plezierig ervaren, vooral bij warm weer. Voor personen die om neurologische reden regelmatig achterovervallen is de Hövding ongeschikt, omdat de airbag gemaakt is voor éénmalig gebruik. Na activering ben je dus verplicht een nieuwe Höfding te kopen, al met al een zeer kostbare zaak.