Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slechte rijeigenschap

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 maart 2019

Goedemorgen,

In nov 2018 een nieuwe Koga e-tour. E-bike gekocht bij een officiele koga dealer.Na ingebruikname bleek deze fiets onrustig te sturen.
Fietsen met losse handen was niet niet mogelijk daar het stuur heen en weer ging swiepte. Fiets terug naar dealer en de diagnose bleek de voorvork de oorzaak te zijn. Na vervanging een verbetering maar dit loste het probleem niet op. Opnieuw naar de dealer en deze heeft het voorwiel gericht. Weer verbetering maar het probleem is niet volledig verholpen.Het alternatief is thans fiets terug naar Koga.

Mijn vraag is: kan ik op basis van het voorstaande ontbinding van de koopovereenkomst vorderen?

Alvast dank voor uw reactie

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft in november 2018 een nieuwe elektrische fiets (Koga e-tour) gekocht bij een officiële Koga dealer. Vanaf het begin bleek de fiets onrustig te sturen. Volgens de dealer lag de oorzaak in de voorvork.  Deze is vervangen maar het probleem bleef. Daarna heeft de dealer het voorwiel aangepast, maar nog steeds is het probleem niet verholpen. U wilt weten of u de koopovereenkomst kunt ontbinden.

Ontbinding
Ontbinding van de koopovereenkomst betekent dat de verkoper u de koopprijs terugbetaalt en u het voertuig teruggeeft. Ontbinding van de koopovereenkomst kan (in dit geval)  alleen als (1) herhaalde reparatie niet afdoende blijkt en (2) het gebrek zo ernstig is dat het normaal gebruik van het voertuig in de weg staat. Het laatste lijkt mij het geval. Een fiets behoort niet onrustig te sturen.
  
Herhaalde reparatie
Ontbinding is dus mogelijk als herhaalde reparatie niet afdoende blijkt. Over het algemeen wordt onder ‘herhaalde’ reparatie een keer of 2 à 3 verstaan. Het lijkt mij dat u de verkoper voldoende kans heeft gegeven op herstel en dat ontbinding tot de mogelijkheden zou moeten behoren. Mij is alleen niet duidelijk wat u bedoelt met het genoemde alternatief (de fiets terug naar Koga). Bedoelt u daarmee de fiets teruggeven aan de verkoper wegens ontbinding of wilt u de verkoper /Koga nog één kans geven op herstel? In dat laatste geval adviseer ik u vooraf te vragen hoe lang het herstel gaat duren. Als dat langer dan een aantal dagen is, kunt u vragen om een (elektrische) leenfiets als dat nodig is om in uw vervoerbehoefte te voorzien.

Op onze website vindt u een aantal modelbrieven (pakket modelbrieven non-conformiteit). Als u kiest voor ontbinding, kunt u deze gebruiken om de overeenkomst schriftelijk te ontbinden. De Koga dealer is de verkoper;  u dient de verkoper dus aan te schrijven.

Meer informatie over klachten na aankoop en wat u kunt eisen vindt u op onze website.