Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderbord "uitgezonderd velomobiel"

Vraag gesteld door Betontegel op 21 december 2018

Enschede heeft bij bord C14 (gesloten voor fietsen) een onderbord geplaatst "uitgezonderd velomobiel". Kan dat zomaar en wat betekent dat? Mag ik er met iedere ligfiets in?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over een onderbord met de tekst "uitgezonderd velomobiel".

Met dit bord wordt aangegeven dat deze weg voor fietsers gesloten is. Het onderbord geeft een aanvulling weer. Velomobilelen mogen van dit pad wel gebruik maken. Zolang uw fiets onder deze categorie valt mag u hier dus rijden.

De Gemeente mag dit inderdaad zelf bepalen. U zou bij de Gemeente na kunnen vragen wat de beweegreden is dat een velomobiel wel van deze weg gebruik mag maken.
***

Reactie van Betontegel:

Als ik het goed begrijp mag je met iedere fiets er in zo lang achteraf de rechter maar bepaalt dat de fiets een velomobiel is. Of als je een stickertje op je fiets plakt waarop staat "velomobiel".***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Het uitgangspunt blijft dat er een verbod is voor fietsers. De vraag is vervolgens wat er onder de definitie "velomobiel" valt. Daar is in de wet geen definitie voor. Rijdt u daar als fietser en ontvangt u een boete, dan kunt u altijd bezwaar maken. Hoe een rechter met uw bezwaar omgaat zal vervolgens moeten blijken.

Ik raad u aan om hierover met de Gemeente contact op te nemen.