Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

AVP verzekering fiets

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 maart 2019

Mijn nieuwe (elektrische) fiets heb ik verzekerd. Dekt deze verzekering ook schade na een ongeluk?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Voor het antwoord op uw vraag ga ik ervan uit dat u een gewone elektrische fiets heeft. Voor een snelle elektrische fiets (speed pedelec) gelden namelijk andere regels.

Een fietsverzekering dekt alleen uw eigen schade na een ongeluk. Om ook verzekerd te zijn voor schade aan derden, moet u daarnaast een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) hebben.

Fietsverzekering
Een fietsverzekering dekt schade aan de fiets zelf, bijvoorbeeld na een aanrijding. Ook diefstal is gedekt. Soms heeft een fietsverzekering ook een ongevallendekking. Die biedt een vergoeding als u door een ongeluk blijvend invalide raakt of overlijdt.  Schade die u aan een ander toebrengt valt echter niet onder de fietsverzekering. Als u aansprakelijk bent voor het ongeluk, zult u die schade moeten vergoeden. Zo’n schade kan hoog oplopen, bijvoorbeeld als een tegenpartij zwaar letsel heeft.

Voor motorrijtuigen is men verplicht verzekerd voor schade die aan een ander wordt toegebracht  (door een WA verzekering). Denk hierbij aan auto’s, brommers, maar ook aan de speed-pedelec.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
Voor een (elektrische) fiets is er geen verplichte verzekering. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt hiervoor uitkomst.

Met een AVP dekt u uw aansprakelijkheid voor schade aan personen en zaken. Een AVP verzekeraar kan niet direct (zoals bij een WA verzekeraar)  worden aangesproken door een tegenpartij. Geef dus in geval van schade uw eigen gegevens door aan de ander. U kunt vervolgens zelf de AVP verzekering inschakelen.

Een AVP dekt meer dan alleen schade door een fietsongeval. Ook schade door kinderen of huisdieren is bijvoorbeeld gedekt. De AVP is geldig voor het hele gezin. Daarbij zijn de kosten voor een AVP relatief laag. Voor een paar euro per maand dekt u dus een heel groot risico af.

Let wel op de dekking, het eigen risico en de voorwaarden, in het bijzonder op de uitsluitingen. Elke verzekering is immers weer anders.