Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Acceptabele levensduur remblokjes e-bike?

Vraag gesteld door ilonaberkhof op 18 april 2018

Ik heb een e-bike van 1300 euro, die ik gebruik voor werk/woon-werkverkeer (ca. 170 km. per week). Ik moet de remblokjes (vbrakes) van mijn e-bike (aanschaf 1300 euro) ongeveer 1x/ 6 weken vervangen (en dan stel ik het echt uit tot het echt moet).

Ik vraag mij af: welke frequentie is acceptabel in dit kader...? Ik had nl. verwacht dat dit minder zou zijn, gezien ik het bedrag van 1300 euro een aanzienlijk bedrag vind.

Ik heb voor aanschaf goed uitgelegd waarvoor ik de fiets zou gebruiken. Wellicht is die voorlichtingsfase waarin bekeken wordt welke fiets het beste bij mij zou passen vanuit de leverancier toch niet helemaal juist verlopen?
Kan ik daar nog iets mee?

Ik heb sinds aanschaf regelmatig contact met de leverancier gehad, de remmen zijn opnieuw gesteld, maar ik ben eigenlijk nog steeds niet tevreden. Terug inleveren kan niet, want er is al (best wat) op gereden.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Een keer in de zes weken remblokjes vervangen is wel extreem snel. U rijdt veel, maar dat wil nog niet zeggen dat er veel geremd wordt. Bij slechte weersomstandigheden (water/zand op de velgen) schuren de blokjes wel sneller weg.

Slijtage van de remmen staat los van de aanschafprijs van de fiets. Ofschoon we kunnen zeggen dat een e-bike van € 1300 wel tot de goedkopere behoort en dat V-brakes het eenvoudigste remsysteem is. Anders zou men nog een betere kwaliteit onderdelen kunnen monteren.

Ik denk dat er inderdaad niet helemaal goed is ingeschat waarvoor u de fiets ging gebruiken, maar dat is natuurlijk niet meer aan te tonen.

Het lijkt er op dat dit probleem technisch niet opgelost kan worden. Misschien kunt u een gunstige inruilprijs bespreken bij aanschaf van een beter geschikte fiets.***

Reactie van Wouter Duijndam:

Ik zou u aanraden om eens remblokken aan te schaffen van het merk Koolstop deze zijn duurder en aannemelijk beter.

Verkeerde afstelling van de blokken zorgt ook voor meer slijtage.
Lopen beide wielen wel netjes vrij, oftewel komen de blokken goed vrij?***

Reactie van ilonaberkhof:

Dank voor de reacties!
De blokken lopen goed vrij.... Het lijkt erop nu met het drogere weerdat de blokken langer meegaan......Koolstop, die naam zal ik onthouden!