Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wat te doen nu ik met speed pedelec op de weg moet en automobilisten kennen de regels niet

Vraag gesteld door timmerman op 13 mei 2017

sinds een aantal maanden moet ik met de speed pedelec (bij mij is max snelheid < 38 km/ uur harder gaat echt niet) op de rijbaan. ook op een aantal wegen buiten de bebouwde kom. Veel automobilisten kennen de regels niet en herkennen mij niet als iets snelere fietser. Het heeft mij al verschillende gevaarlijke situaties op geleverd. zoals enkele cm achter je gaanrijden en toeteren afsnijden en je in de berm drukken voor je gaan rijden en plots op de rem trappen wat kan ik doen andérs dan aangifte bij politie? als ze uberhaubt al een aangifte willen opnemen ik heb "immers geen belastend bewijs materiaal" . Overigens een 40 jaar jongere collega van mij en niet onverdienstelijk wielrenner rijdt op zijn fiets harder en mag wel op het fietspad, sterker nog op sommige stukken waar ik op de weg moet mag hij niet komen.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Omdat u vanwege nieuwe wetgeving met uw speed pedelec op de rijbaan moet rijden maakt u onveilige situaties mee. U maakt zich daar zorgen over.

Uw ongerustheid betreft deze nieuwe wetgeving is herkenbaar. Daarom hebben wij een pagina opgesteld waar u informatie kunt lezen over ons standpunt in deze kwestie.
***

Reactie van wineke:

Zou het geen mooi idee zijn, wanneer alle fietsen op het fietspad blijven, en de mechanisch snelle (wielrenners) en technisch snelle (pedelecs en electrische fietsen) gewoon verplicht waren, andere fietsers te waarschuwen met een (AANWEZIGE) fietsbel, en met MAXIMAAL 20km per uur in te halen?
Datzelfde zou voor snorfietsen ook een goed idee zijn.
Idem maximum snelheid in de stad 20km/u, dus daar waar auto's max. 50km/u mogen, en 15km/u waar auto's max. 30km/u mogen.
Die zones zijn voor de veiligheid.***

Reactie van timmerman:

Tot nu toe het beste antwoord. Ik heb er ook geen probleem mee om in / op bepaalde delen van de stad max. snelheden in te voeren b.v. max 25 op vrijwillige fietspaden max 30 op gewone fietspaden.

Maar zoals het nu is waar ik nu zelfs buiten de bebouwde kom een smalle bochtige 80 km weg wordt opgestuurd is misdadig.
En die 45 haal je echt niet. Bij mijn fiets o.a. dat boven de 93 trapomwentelingen/min er geen onder steuning meer is. Overigens de fietsersbond heeft begin dit jaar 7 top speedpedelecs getest. Het begin van het artikel Die 45 haal je niet. zie
https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/speed-pedelec/test-speed-pedelecs/***

Reactie van freddyh:

wineke: max snelheid voor langzaamverkeer in de bebouwde kom is 30 km/h, niet 20 km/h.

Over je suggestie om te bellen: klinkt op zich goed totdat je over de praktijk na gaat denken: op een wat drukker fietspad ben je dan continue aan het bellen.

Mijn persoonlijke mening is dat elke fietser en snorfietsers op het fietspad zouden moeten en dat iedereen zich aan de geldende maximale snelheden moet houden (dus ook snorfietsers en wielrenners max 30 km/h) EN dat iedereen fatsoenlijk rekening moet houden met de andere weggebruiker. Helaas gaat dat vrij lastig worden (eerste lukt niet ivm gebrek aan handhaving, tweede lukt nu al niet...)***

Reactie van freddyh:

&commat;Marika: de pagina waar je naar linkt is nog niet aangepast, deze praat over "de nieuwe wetgeving die per 1 jan 2017 gaat gelden". En het standpunt van de ANWB is niet echt meer dan een beperkte samenvatting van die wet.