Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrangsregels bij linksaf oprijden tweerichtingsfietspad.

Vraag gesteld door Wik en Weeg op 11 juni 2018

Als fietser nader ik vanuit een zijstraat (vrij smal, tweerichtingsverkeer, zonder fietspad) een drukke voorrangsweg.
Langs deze voorrangsweg ligt, aan mijn kant, een tweerichtingsfietspad.
Ik wil linksaf slaan, dit fietspad op.
Gelijktijdig wil een automobilist op de voorrangsweg de zijstraat in waaruit ik kom.
Wie heeft voorrang?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

In feite moet de kruising van de zijweg met het in twee richtingen bereden fietspad als aparte kruising gezien worden. Hier slaat u linksaf en dient u aan tegemoetkomend verkeer (dat rechtdoor gaat) voorrang te verlenen.

Maarten Ligt

Verkeersdeskundige ANWB***

Reactie van Wik en Weeg:

Beste Maarten, dit snap ik niet goed. Beschouwen als een aparte kruising, zeg je, maar geldt dan bijvoorbeeld ook dat fietsers die al op het fietspad rijden voorrang moeten verlenen aan auto's die van de voorrangsweg afslaan en t.o.v. de fietser van rechts komen??? N.B. Het gaat om een verplicht fietspad dat deel uitmaakt van de voorrangsweg.***

Reactie van Frank Clavaux:

Uw beschrijving had mij enigszins op een dwaalspoor gebracht. Excuus voor de verkeerde interpretatie. De auto is voor u rechtdoorgaand, tegemoetkomend verkeer en daaraan dient u voorrang te verlenen als u afslaat. De verwarring kan ontstaan als het fietspad (zeer) dicht tegen de hoofdweg aanligt, omdat de auto dan nog niet recht voor u staat. In feite is er dan sprake van een ontwerpfout bij de aanleg van het fietspad door de wegbeheerder.

Maarten