Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

speed pedelec op normaal fietspad

Vraag gesteld door Anorak op 5 september 2018

Goededag,

Ik overweeg een speed pedelec te kopen maar zie problemen als ik een dagje wil gaan fietsen met mijn partner die een normale, dus niet elektrische fiets heeft. Ik mag dan niet de fietspaden gebruiken die enkel voor fiets bestemd zijn en moet dus regelmatig naar de rijbaan... niet echt gezellig fietsen. |

Mijn vraag: wordt dit gedoogd omdat ik met de fiets slechts 15km/u fiets? Waarom stelt men niet gewoon een maximum snelheid (25 of 30km/u) voor de fietspaden? Zou hoop problemen oplossen, ook dat van de wielrenners die veel harder gaan en wel op dit fietspad mogen. Bijkomend voordeel dat speed pedelec fietser toch op het fietspad mag als hij de rijbaan te onveilig vindt (omdat meeste autos er vaak harder gaan dan 50, zeg gerust 80, en dus met lagere snelheid zijn route veilig kan vervolgen.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U vraagt waarom de speedpedelec gedwongen wordt op de rijbaan te rijden. U zou liever zien dat er wordt gewerkt met een maximum snelheid voor het fietspad waar je je (als speedpedeleccer) aan moet houden.

Wij zijn het van harte met u eens. Maar zo is het momenteel niet geregeld. De speedpedelec is volgens de wet een bromfiets en u moet die regels volgen. Dat betekent dat u niet op paden mag waar bromfietsen verboden zijn. De bedoeling is dat grote snelheidsverschillen en daardoor inhaal bewegingen voorkomen worden en ook de ongevallen die ontstaan door snelrijdende fietsen bij zijwegen en uitritten.

U hebt de intentie om u net zo te gedragen als de andere fietsers op het fietspad en daardoor zou u daar zonder enig probleem kunnen rijden. Dat snappen wij en we zijn dezelfde mening toegedaan.
De wet schrijft echter anders voor.

Ton Hendriks
Verkeersdeskundige