Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

levensduur e-bike

Vraag gesteld door m tromp op 4 augustus 2017

6 jaar geleden hebben mijn ouders ieder een RIH e-bike gekocht en sindsdien heeft mijn vader veel tochtjes gemaakt en in totaal 33.000 km gefietst. Ieder jaar is de fiets door de dealer nagekeken maar vorig jaar is dat erbij ingeschoten. Omdat mijn moeder veel minder kilometers had gefietst zijn wel de accu's geruild. Vorige week dacht mijn vader dat de kabel van de versnelling gebroken was en bracht de fiets naar de dealer. een dag later hoorde hij dat de fiets totaal was opgereden. het volgende mankeert eraan: motor droog-versnellingsnaaf gromt-velg gescheurd-velg ingesleten-ketting+tandwielen. Kosten minimaal 600 en misschien wel 1000 euro. Kan een goede fiets, die 2500 euro heeft gekocht, na 6 jaar helemaal op zijn?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt naar de levensduur van een E-bike en geeft aan dat er na 6 jaar en 33.000 km voor tussen de € 600,- en € 1.000,- gerepareerd moet worden.

Na 33.000 kilometer is het normaal onderhoud dat een ketting en tandwielen vervangen moeten worden. Ook een gescheurde en ingesleten velg is waarschijnlijk het gevolg van normale slijtage en gebruik.

Blijft over motor droog en versnellingsnaaf gromt. Wat er precies bedoelt wordt met motor droog is mij niet duidelijk en ook de oorzaak van het grommen in de versnellingsnaaf is mij niet bekend maar blijkbaar is de motor en de versnellingsnaaf voor een redelijk bedrag reparabel.

Al met al lijken dit normale onderhoud/reparatiekosten voor een fiets met deze leeftijd en kilometerstand.