Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil tussen koppel en vermogen van een e bike

Vraag gesteld door FonsvY op 29 januari 2018

Wij hebben al jaren beiden een e bike van Sparta. Omdat mijn vrouw minder conditie krijgt waren we op zoek naar een sterkere fiets voor haar. We vonden een fiets met een koppel van 80 Nm. Deze fiets werd aangeraden voor gebruik in de heuvels in Limburg. Bij een proefrit bleek dat deze niet meer ondersteuning gaf als de Sparta. Het hogere koppel bleek dus niet de oplossing. Komt dit omdat de fietsen in Nederland afgesteld zijn op een maximaal vermogen van 250W. Mogelijk is het vermogen van de Sparta gelijk aan de proeffiets en levert dus uiteindelijk niet meer ondersteuning op. Wat levert meer koppel dan wel op?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Elektrische fietsen mogen inderdaad niet meer dan 250W afleveren.

Er zijn motoren met verschillende trekkracht. Een voorwiel aangedreven fiets heeft een motor die een trekkracht van 40 Nm geeft. Bij een midden-motor kan dat wel oplopen in de richting van 80 Nm. Hoger zult u niet aantreffen. Deze trekkracht wordt ook nog afgeregeld.

Wij hebben de ervaring dat hier prima mee bergop gereden kan worden, maar er zal wel goed geschakeld en mee getrapt moeten worden (koppelvergroting). Dat hoeft niet in kracht te zijn, maar dan wel in been tempo.

Er zijn gewoon grenzen aan de mate van ondersteuning.