Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kalkhoff Agutta Impulse 8 HS WA 17 Ah M/50

Vraag gesteld door abruins op 19 mei 2016

Geachte lezer,

Zou u mij kunnen vertellen of bovenstaande fiets een elektrische fiets is of wordt omschreven als een snorfiets. Ik heb een geschil hierover met de WUBO in verband met vergoeding vanwege handicap. De WUBO noemt het een snorfiets en mijn leverancier die de aanpassing moet uitvoeren noemt het een elektrische fiets. Het maakt wel degelijk een verschil. Bij een snorfietsfunctie hoeft men niet zelf te bewegen en op de elektrische fiets is een trapfunctie aanwezig en het is voor mij de bedoeling om met allebei de benen te kunnen fietsen met ondersteuning. Deze bovenstaande fiets is mij geadviseerd door CIZ. Er zal een verkorte krenk op worden aangebracht zodat ik met beide benen kan fietsen en dat is de intentie.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt ons of een 'Kalkhoff Agutta Impulse 8 HS WA 17 Ah M/50'als een elektrische fiets of als een soort snor-/bromfiets wordt aangemerkt.

Wat zijn de regels met betrekking tot de Elektrische fiets?

· Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor die de fietser ondersteunt bij het trappen. De fietser moet dus blijven meetrappen als hij rijdt.

· Een elektrische fiets (e-bike) met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur (km/u) geldt volgens de Wegenverkeerswet als een normale fiets. Dat wil zeggen dat rijbewijs, kenteken, verzekering en helm niet nodig zijn.

· Stopt de trapondersteuning niet na 25 km/u? Dan is de fiets volgens de wet een snorfiets of bromfiets. Om hierop te rijden is een brommerrijbewijs, een verzekering en een kenteken verplicht. Een helm is alleen verplicht voor bromfietsers. Of de fiets een snorfiets of bromfiets is, hangt af van de zogenaamde typegoedkeuring door de RDW. Je kunt dit navragen bij de fabrikant van de fiets of bij de RDW.

· Er zijn ook fietsen met een elektromotor waarbij je niet hoeft mee te trappen. Dit zijn volgens de wet geen fietsen maar: snorfietsen (snelheid tot maximaal 25 km/u) of bromfietsen (sneller dan 25 km/u). Voor deze moet u een brommerrijbewijs, een verzekering en een kenteken hebben. Een helm is alleen verplicht voor bromfietsers.