Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is wielbasis bij een (elektrische) fiets niet van belang?

Vraag gesteld door koosjb op 29 april 2017

Over de wielbasis, dus de afstand tussen de voor- en achteras, lees ik bij fietsen/testen nooit iets. Nog nooit een opgave daarvan gezien bij de specificaties. Toch zijn er duidelijke verschillen als ik er een paar naast elkaar zet. Bij een auto is een lange wielbasis duidelijk comfortabeler. Bij fietsen? Stijfheid van het frame zal ook een rol spelen.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

De geometrie (stand van de buizen) van een frame bepaalt het rijkarakter van een fiets, samen met de vorm van de voorvork. Zo heeft een korte wendbare fiets zoals een racefiets een ‘steil’ frame omdat de hoek waaronder de staande buizen geplaatst zijn groot is en de voorvork tamelijk recht. Een gemoedelijk sturende fiets zoals een transport fiets heeft een ‘luie’ geometrie. De buizen staan onder een kleinere hoek, de voorvork is zichtbaar krom en je zit ook iets meer rechtop.

Het gevolg van het laatste voorbeeld is dat de fiets wat langer wordt. Wielbasis is dus eerder een gevolg van de keuze voor een bepaalde fiets. Als apart gegeven is het niet zo belangrijk.