Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

elektrische fietsen op Multa fietsdrager

Vraag gesteld door Gabor Menkes op 13 juli 2018

Op mijn Multa fietsdrager vervoer ik 2 elektrische fietsen (29 en 25 kg). Op de verpakking van de fietsdrager staat nadrukkelijk dat deze als beste door ANWB getest is.
Vraag: kan een expert van ANWB mij vertellen wat de aanbevolen maximum snelheid is? Ik vind het zelf niet veilig om harder dan 90 km te rijden met de zware lading op de fietsdrager.
Bij voorbaat dank!

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

De test die u noemt zal wel lang geleden zijn, want ik kan hem niet vinden. In de loop van de tijd worden de dragers steeds beter, dus er zijn elk jaar wel weer nieuwe winnaars van testen.

De maximum snelheid waarmee men met een fietsendrager achterop de auto mag rijden kent geen wettelijke beperking. Fabrikanten van fietsdragers houden vaak 130 km/h aan.

Het hangt helemaal van de rijeigenschappen van de auto af hoe stabiel het geheel zich in de praktijk houdt.

Ik kan me voorstellen dat u zich niet prettig voelt bij snelheden boven de 90 km/h. Dat is voor mij dan de aanbevolen adviessnelheid voor u.

Een wat hogere bandenspanning maakt de achterzijde van de auto wel stabieler.***

Reactie van Gabor Menkes:

Reactie op het antwoord van Frank Clavaux:
ik heb niet vermeld dat de fietsdrager op een VW Transporter T5 gemonteerd wordt, die auto is zo stabiel als een huis. Mijn zorg is dat elke klap die de auto doorgeeft via de trekhaak aan de fietsdrager (oneffenheden in de weg enz.) versterkt wordt door de afstand tussen de achterwielen en het bevestigingspunt van de fietsdrager. Ik heb het nog nooit zien gebeuren, maar kan me voorstellen dat bij (te) hoge snelheid een punt bereikt wordt waarop de fietsdrager niet meer stabiel op de trekhaak blijft zitten, maar naar achter zakt of besluit om niet langer mee te rijden.***

Reactie van Frank Clavaux:

Ik beschik zelf over een fietsdrager die met geen mogelijkheid naar links, rechts of achterover kan zakken omdat er een begrenzing op zit. Het afklemmen is net om dat laatste beetje speling op te heffen.