Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn er fietsendragers, die horizontaal gesteld kunnen worden?

Vraag gesteld door LBurger op 19 mei 2016

De knop van mijn trekhaak staat ongeveer 15graden achterover. Daardoor hangt mijn fietsendrager achterover en kan ik niet zonder schuren over een verkeersdrempel rijden.
De garage vertelt me dat er aan de trekhaak niets te doen is (Citroen C4, standaard trekhaak met afneembare knop) vanwege de veiligheid. De leverancier van de fietsendrager (Pro User, type Diamant) vertelt me dat hun fietsendrager bewust niet verstelbaar is vanwege stabiliteit.
Nu ben ik op zoek naar alternatieve oplossingen,

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat bij het nemen van verkeersdrempels de fietsdrager nog weleens geraakt wordt.

Wellicht gaat het om een gewicht op de kogel van 65-70 kilo in totaal. Ik kan me voorstellen dat onder dergelijke omstandigheden bij het nemen van een drempel er dan weleens iets geraakt wordt. De kogeldruk kan bij het nemen van een verkeersdrempel ineens het meervoudige van wat er statisch op de kogel staat. Op dat moment kan de fietsdrager best weleens in contact komen met het wegdek.

De oplossing zie ik inderdaad ook niet in een andere fietsdrager of trekhaak. U zou wel kunnen overwegen hulpveren te laten plaatsen om het veerkarakter wat stugger te maken naar mate de belasting van de achteras toeneemt. Dat zijn de z.g.n. progressieve hulpveren die zeker op Franse modellen nog weleens worden toegepast. Meestal vanwege de combinatie soepel veerkarakter én een caravan. Maar de kogeldruk van een beladen fietsdrager zal niet veel minder zijn in de praktijk.

Een set progressieve hulpveren lijkt me dus het enige passende alternatief die overigens onbelast de auto niet direct een stugger veerkarakter geven.

Zie voor meer info deze hulpveren fabrikant.***

Reactie van wigo2013:

Mijn Thule fietsendrager Velocompact 925 kan ik precies afstellen zoals ik het graag heb: meer voorover, meer achterover of precies horizontaal. Volgens mij kan dat bij alle fietsendragers waar de drager met een hefboom op de kogel wordt vastgezet.