Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer en waar werd de eerste hulpkist geplaatst? En wat was de inhoud ervan?

Vraag gesteld door simon nicolaas op 9 maart 2018

In 1907 stond in Molenhoek (Noord-Limburg) bij Hotel Thoonsen een bord met de vermelding HULPKIST ANWB. Er hangt een kist in het fietsenmuseum in Nijmegen maar zonder nadere toelichting en sleutel.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

De eerste hulpkist is in 1898 bij een Bondshotel geplaatst. Helaas is niet bekend bij welk Bondshotel dit als eerste is gebeurd.

In 1896 werd bij de ANWB de “Dienst der wegwijzers, waarschuwingsborden, hulpkisten en voetpompen opgericht”. Deze verzorgde de plaatsing van onder meer de hulpkisten.

In de Kampioen van 21 januari 1898 stond een artikel waarin over de hulpkist uitleg werd gegeven. Ook verscheen er een folder, met onder meer uitleg over de inhoud.

Leo van Luxemburg
ANWB Archief***

Reactie van simon nicolaas:

Hartelijk dank voor uw antwoord en de bijpassende verwijzing naar De Kampioen in zijn beginjaren en de bijzondere foto van de inhoud van een kist. Op de site met alle afleveringen van de Kampioen vind ik in juni 1983, p. 22 dat de eerste hulpkist is geplaatst in Oirschot, Hotel De Zwaan in 1895 en dat er in hetzelfde jaar nog 329 bijkwamen bij o.a. hotels, cafes en rijwielstallingen.