Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag er in een wiel van een fiets verlichting worden gemonteerd?

Vraag gesteld door David Grey op 30 september 2016

Geachte,

Het is bedoeld als kado voor een jongen van (bijna) 11. De verlichting is nieuw en ik kan er weinig informatie over terug vinden.

-De verlichting zal alleen zichtbaar zijn wanneer de fiets beweegt.
-De verlichting is een toevoeging, en bedoeld voor gebruik i.c.m veilige verlichting.
-De verlichting knippert niet, maar vormt een gekleurd vlak in het deel van de as, tot de velg.
-De verlichting wordt gemonteerd d.m.v klemmen aan o.a de as en spaken van het fietswiel.

Hartelijke groet,

David Grey

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de omschreven fietsverlichting is toegestaan. Dit is wat Artikel 35 Reglement verkeersregels en verkeerstekens hierover meldt:

Hoofdstuk II. Verkeersregels
§ 13. Gebruik van lichten tijdens het rijden
Artikel 35
1.
Fietsers voeren tijdens het rijden bij nacht of bij dag indien het zicht ernstig wordt belemmerd, verlichting overeenkomstig het tweede tot en met het vierde lid.
2.
Een fiets op twee wielen en een fiets op drie wielen met één voorwiel moeten zijn voorzien van een wit of geel licht dat aan de voorzijde wordt gevoerd, tenzij de bestuurder een wit of geel licht voert op zijn borst.
3.
Op een fiets op meer dan twee wielen met twee voorwielen moeten aan de voorzijde twee witte of twee gele symmetrisch links en rechts van het midden bevestigde lichten worden gevoerd.
4.
Een fiets moet zijn voorzien van een rood achterlicht dat aan de achterzijde wordt gevoerd, tenzij de bestuurder of een achter de bestuurder gezeten passagier een rood licht voert op zijn rug.
5.
Een fiets mag zijn voorzien van twee ambergeel licht stralende richtingaanwijzers aan de voorzijde en twee aan de achterzijde.
6.
Er mogen niet meer lichten worden gevoerd op een fiets, door de bestuurder daarvan of door een achter de bestuurder gezeten passagier dan de in het tweede tot en met vijfde lid genoemde lichten.

Op basis van punt 6 is het voeren van deze verlichting dus niet toegestaan.

 


***

 

 

 

Reactie van David Grey:
Vriendelijk dank voor u snelle antwoord.