Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Links of rechts voor joggers

Vraag gesteld door op 30 september 2021

Moeten voetgangers links of rechts lopen op een fietspad? 's Avonds schrik ik me vaak een hoedje als er opeens een voetganger-tegenligger voor mijn fiets opduikt. Vroeger heb ik geleerd dat de voetganger links mocht lopen , maar dan wel in berm moest stappen om het verkeer ruim baan te geven. Het in de berm stappen lijkt vergeten te zijnm, wat tot veel ongemakkelijke situaties leidt.

Joggers doen vaak een lichtje om 's nachts, maar als ze dan ook links draven, wordt het helemaal lastig om ze goed te passeren op je fiets. Bij tegenliggers op de weg is het niet mogelijk als fietser even in te houden om langzaam mee te rijden en dan in te halen, omdat de lopers je tegemoet komen. Soms moet je dus maar gewoon stoppen...
Hoe hoort het nu eigenlijk volgens de wet?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De vraag is wat de plaats op de weg is voor voetgangers en joggers. Is dit links of rechts van de rijbaan?

Links of rechts
Of een voetganger links of rechts loopt mag deze zelf bepalen. De wet geeft aan: ‘Als er geen trottoir of fietspad is, gebruiken voetgangers de berm of de uiterste zijde van de rijbaan’. De wet schrijft niet voor of zij links of rechts van de rijbaan moeten lopen. Ook wie voor wie aan de kant moet, is niet voorgeschreven.

Het voordeel van links lopen is dat u het verkeer aan uw kant ziet naderen. U kunt dus uitwijken naar de berm als dat nodig is. Rechts ziet u het verkeer aan uw kant niet aankomen en wordt u niet gealarmeerd als een achteropkomende fietser of automobilist u niet op tijd ziet.

Verlichting
U geeft aan dat het gebruik van licht door joggers voor andere verkeersdeelnemers verwarrend kan zijn. Voor een voetganger is op zich geen verlichting verplicht. Wel is het aan te raden om bij slecht zicht en als het donker is te zorgen dat je zichtbaar bent. Bijvoorbeeld door het dragen van reflecterende kleding. Gebruikt u toch verlichting, hou dan rekening met wat het overige verkeer ziet. Ziet u als automobilist een los rood(fiets) lampje op u af komen, dan kan dat verwarrend zijn. Hou dus als voetganger ook rekening met de kleur verlichting en de kant van de weg die u gebruikt.

Op onze website vindt u meer informatie over regels voor voetgangers