Links of rechts voor joggers

Vraag gesteld door Jan Schotanus DAT op 11 maart 2018

Moeten voetgangers links of rechts lopen op een fietspad? 's Avonds schrik ik me vaak een hoedje als er opeens een voetganger-tegenligger voor mijn fiets opduikt. Vroeger heb ik geleerd dat de voetganger links mocht lopen , maar dan wel in berm moest stappen om het verkeer ruim baan te geven. Het in de berm stappen lijkt vergeten te zijnm, wat tot veel ongemakkelijke situaties leidt.
Joggers doen vaak een lichtje om 's nachts, maar als ze dan ook links draven, wordt het helemaal lastig om ze goed te passeren op je fiets. Bij tegenliggers op de weg is het niet mogelijk als fietser even in te houden om langzaam mee te rijden en dan in te halen, omdat de lopers je tegemoet komen. Soms moet je dus maar gewoon stoppen...
Hoe hoort het nu eigenlijk volgens de wet?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de plaats op de weg voor joggers.

Dit mag de voetganger of hardloper zelf bepalen. De wet geeft aan: ‘Als er geen trottoir of fietspad is, gebruiken voetgangers de berm of de uiterste zijde van de rijbaan’. De wet schrijft niet voor of zij links of rechts van de rijbaan moeten lopen. Wie voor wie aan de kant moet, is niet voorgeschreven. Het voordeel van links lopen is dat je het verkeer aan jouw kant ziet naderen. Je kunt dus uitwijken naar de berm als dat nodig is. Rechts zie je het verkeer aan jouw kant niet en word je niet gealarmeerd als een achteropkomende fietser of automobilist jou niet op tijd ziet.


***

Reactie van Jan Schotanus DAT:

Schrijft de wet ook over verlichting aan arm of hoofd?
Vaak gebruiken ze een rood licht en dat wil je als automobilist of fietser toch links passeren, maar dan raak je zelf dus in de berm...
De ANWB zou nog wel eens aandacht mogen besteden aan het in de berm uitwijken. Dat doen dus maar heel weinigen. Een jogger heeft trouwens bijna dezelfde snelheid als een fietser, maar komt het fietsverkeer tegemoet.
Een fietser moet dus eigenlijk achteruit rijden om een botsing met een doorlopende voetganger tegenover hem te vermijden.


***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

De regel met betrekking tot voetgangers en verlichting is als volgt:

Door voetgangers gevormde kolonnes en optochten moeten buiten de bebouwde kom bij dag, indien het zicht ernstig wordt belemmerd, en bij nacht aan de linker voorzijde een naar alle zijden wit of geel licht uitstralende lantaarn en aan de linker achterzijde een naar alle zijden rood licht uitstralende lantaarn meevoeren.

Voor een voetganger is verder geen verlichting verplicht.

Ik zal uw verzoek doorgeven aan onze afdeling belangenbehartiging.