Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik mijn rijbewijs kwijt raken als ik fiets terwijl ik gedronken heb?

Vraag gesteld door op 8 november 2023

Ik heb binnenkort een kerstborrel. Kun je op de fiets ook je rijbewijs kwijtraken als je teveel gedronken hebt?

 

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt of uw rijbewijs in beslag kan worden genomen als u dronken op de fiets wordt aangehouden.

Nee, de politie kan uw rijbewijs niet innemen als u dronken op de fiets wordt aangehouden.

Boete
Maar u mag niet fietsen als u onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. U kunt daarvoor een een rijverbod  (voor enkele uren) krijgen (dit verbod geldt bijvoorbeeld ook voor de auto en motor) en een boete. De hoogte van de boete is vastgesteld op €200 bij 0,54 promille. Rijden onder invloed in combinatie met gevaarlijk rijgedrag wordt zwaarder bestraft. (bron OM.nl)

Gevaar of hinder
Het fietsen met alcohol op kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee kunt u een gevaar zijn voor uzelf en anderen. Het verkeer in gevaar brengen of hinderen of een ongeluk veroorzaken met de dood of letsel tot gevolg is strafbaar. Dit is geregeld in art. 5 en 6 van de Wegenverkeerswet.

Elektrische fiets
Rijdt u op een snelle elektrische fiets met snor- of bromfietsplaatje, dan gelden de regels voor het rijden op een snorfiets of brommer. U kunt dan een hogere boete krijgen en het rijbewijs kan dan wel worden ingenomen.

Lopen
Lopen is natuurlijk ook nog een alternatief, maar ook dan kunt u een boete krijgen voor openbare dronkenschap. Er geldt dan geen maximaal promillage, maar de politie gaat af op uiterlijke kenmerken en gedrag.

Meer informatie over de gevolgen van rijden onder invloed vindt u op onze website.