Naar artikel

Kan ik mijn rijbewijs kwijt raken als ik fiets terwijl ik gedronken heb?

Vraag gesteld door luna op 8 november 2022

Ik heb binnenkort een kerstborrel. Kun je op de fiets ook je rijbewijs kwijtraken als je teveel gedronken hebt?

 

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt of uw rijbewijs in beslag kan worden genomen als u dronken op de fiets wordt aangehouden.

Formeel mag u helemaal niet fietsen als u onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger zijn dan 0.5 promille.

Boete
De politie kan uw rijbewijs niet innemen als u dronken op de fiets wordt aangehouden. Wel kunt u voor enkele uren een rijverbod krijgen (dit verbod geldt bijvoorbeeld ook voor de auto en motor) en een boete. De hoogte van de boete is vastgesteld op €200 bij 0,54 promille. Rijden onder invloed in combinatie met gevaarlijk rijgedrag wordt zwaarder bestraft. (bron OM.nl)

Gevaar of hinder
Het fietsen met alcohol op kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee kunt u een gevaar zijn voor uzelf en anderen. Het verkeer in gevaar brengen of hinderen of een ongeluk veroorzaken met de dood of letsel tot gevolg is strafbaar. Dit is geregeld in art. 5 en 6 van de Wegenverkeerswet.

Elektrische fiets
Rijdt u op een snelle elektrische fiets met snor- of bromfietsplaatje, dan gelden de regels voor het rijden op een snorfiets of brommer. U kunt dan een hogere boete krijgen en het rijbewijs kan dan wel worden ingenomen.

Lopen
Lopen is natuurlijk ook nog een alternatief, maar ook dan kunt u een boete krijgen voor openbare dronkenschap. Er geldt dan geen maximaal promillage, maar de politie gaat af op uiterlijke kenmerken en gedrag.

Meer informatie over de gevolgen van rijden onder invloed vindt u op onze website.

 

Reacties

 

J. Remkes

Auteur - 17 december 2022

volgens mij ben je bestuurder van een voertuig dus ook een fiets, zelfs met een kinderwagen ben je bestuurder, dan kan volgens mij nog syteeds je rijbewijs worden ingetrokken

 

M. Schrijver

Auteur - 17 december 2022

Weer een héél goed stukje, met een leuke discussie.  

 

G. van de Vooren

Auteur - 17 december 2022

wees blij dat de mensen de fiets pakken als ze drinken. Je moet eens weten hoeveel mensen met alcohol nog achter het stuur zitten. In het buitenland is het 2x erger.

 

 

 

 

Reactie van mr. R. Polanus, oud-advoc:

 

ANWB antwoordt o.a. : "Lopen is natuurlijk ook nog een alternatief, maar ook dan kunt u een boete krijgen voor openbare dronkenschap. Er geldt dan geen maximaal promillage, maar de politie gaat af op uiterlijke kenmerken en gedrag".

Let wel: daar hoeft dus geen blaasproef of wat aan te pas te komen. De politie-agent taxeert over de duim, hoeft niet de adem te ruiken, geen "dubbele tong" te horen, of noem-maar-op, dus een beetje uitgelaten/jolig doen op straat, of onvast ter been zijn door een fysieke aandoening o.i.d. en je kunt al de pineut zijn voor "kennelijke" openbare dronkenschap, al heb je geen druppel of enkel maar tomatensap of thee gedronken. Gelukkig word je er tegenwoordig niet meer voor naar Veenhuizen gestuurd :----)))

 

***

 

Reactie van Gu D:

 

Beste Mr. Polanus, de politie moet bij het opmaken van een PV voor openbare dronkenschap wel degelijk de door u vernoemde kenmerken vaststellen.
Men mag niet 'taxeren over de duim'.
Inderdaad, een blaasproef hoeft niet. Maar de kenmerken die u benoemt; adem, onvast ter been etc etc. moet wel middels pv vastgelegd worden.
En neemt u dit aub aan van een ervaringsdeskundige.

 


***

 

Reactie van herri:

 

qals je veel te veel op hebt, kunnen ze hem volgens mij innemen


***

 

Reactie van Dick Wools:

 

Over dat taxeren over de duim. Ik ben ooit gestuurd naar een dronken man in een stadspark. Het leek een sjofel geklede zwerver die onvast ter been zwalkend en naar de alcohol ruikend in een park liep. Ik sprak de man aan en hij antwoordde "met dubbele tong". Ik keek de man eens diep in zijn ogen en kreeg een glimlach op mijn gezicht. Jij hebt helemaal niet gedronken, dat zie ik aan je ogen. Hij lachte terug en vertelde dat er een "vossenjacht" was voor middelbare scholieren. Als opsporingsambtenaar, moet je wel alle kenmerken checken en dat is precies wat er gedaan wordt.

 

***

 

Reactie van Gert05:

 

Volgens mij wel.

 

***

 

Reactie van mr. R. Polanus, oud-advoc:

 

Degenen met negatief commentaar op mijn antwoord hebben gewoon niet goed (begrijpend) gelezen; nergens staat iets over het één dat het ánder uitsluit of iets dergelijks. Uiteraard betekent het woord "kennelijk", dat een verbalisant moet aangeven, waarop hij zijn mening op baseert, maar er hoeft geen enkel onderzoek gedaan te zijn naar de juistheid van het "kennelijke" van de verbalisant.

Ik heb genoeg cliënten ter zitting bijgestaan om van de hoed en de rand te weten; soms kwam "openbare dronkenschap" alleen maar in een auto plus alcoholzaak ter sprake, omdat het iets uit het verleden op het "strafblad" was. Dan ligt er ook niet eens enig stuk op tafel van die vorige keer ter ondersteuning van het "kennelijke". Maar die alcohol-aantekening telt wél mee bij de beoordeling door de rechter.

Als jongelui vol van de Energy drank luidruchtig over straat stuiteren en de surveillerende agent(en) interpreteert/interpreteren het als "kennelijke dronkenschap", ben je gewoon de pineut.

Maar dit is niet het meest gangbare; meestal zijn er voor agenten wel degelijk duidelijke en onmiskenbare verschijnselen van te veel alcohol en zullen zij zeker niet verzuimen die ook daadwerkelijk op te schrijven (waarbij soms ook nog wel eens wat aangedikt wordt - eveneens een keihard feit)

 


***

 

Reactie van Eitram:

 

ja dat kan