Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietshelm vervangen

Vraag gesteld door Erik19273 op 22 april 2018

Op het internet gaan de wildste verhalen over wanneer je een fietshelm moet vervangen, maar een eenduidig antwoord is er niet. Uiteraard is het verstandig je fietshelm te vervangen als je er een ongeluk mee hebt gehad. Nu wordt er op verschillende fora geopperd dat je de helm elke drie jaar moet vervangen om de veiligheid ervan te garanderen, maar goede onderbouwing van deze stelling ontbreekt.
Enkele helmproducenten adviseren om de helm na enige tijd te vervangen, maar dat is mijne inziens meer om de inkomsten dan om de veiligheid.
Kan iemand antwoord geven op de vraag of je de fietshelm moet vervangen na enige tijd en wat dan enige tijd is?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Na hoeveel jaar moet je je fietshelm vervangen?

U heeft helemaal gelijk met uw constateringen. Het zijn vooral de bedrijven die op de Amerikaanse markt opereren die vermelden dat een helm na 3 jaar moet worden vervangen. Sommigen rekken die tijd wat op, anderen hebben het over sporen van slijtage en weer anderen vermelden niets.

Aangezien alle helmen min of meer volgens hetzelfde procedé worden vervaardigd kunnen we constateren dat de geleerden het er niet over eens zijn.

Ik ben er geen voorstander van om aan technische producten zomaar jaartallen te verbinden als afkeurnorm. Er wordt over veroudering van kunststof gesproken. Maar het lijkt meer dat men elkaar napraat, want niemand komt met feiten over de brug.

Op uw interessante vraag kan ik daarom eigenlijk geen goed antwoord geven.