Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager

Vraag gesteld door Withagen op 2 september 2018

Dank voor uw advies mbt de geschikte drager voor ebikes. Echter één heikel onderwerp daar nog over. De dragers zijn absoluut niet goedkoop. Centrale discussie en onduidelijkheid blijft over mist- en achteruitrij verlichting. Waarom wordt dat niet standaard op elke drager aangebracht? Bij fabricage hoeven die meerkosten mi niet noemenswaardig hoger te zijn.
Effect; einde onduidelijkheid en discussie en ellende met politie in het buitenland én vooral extra veiligheid, en - natuurlijk niet minder interessant- het voorkomen van extra kosten later, zoals dat eerder ook met aanhangers en caravans het geval was.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Er kan geen onduidelijkheid bestaan over de mist- en achteruitrijverlichting op fietsdragers omdat dit niet wettelijk vereist is.

Regeling Voertuigen Artikel 5.18.7
e. indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee niet-driehoekige rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers.

Als men zich aan de Nederlandse wet houdt mag dat geen probleem opleveren in het buitenland.

De dragers van de ANWB zijn overigens wel voorzien van mistachterlicht en achteruitrijlamp.

De verlichting loopt via een gecombineerde 7 en 13 polige (Jaeger) stekker. Touring II is voorzien van complete verlichting inclusief mistachterlicht en achteruitrijverlichting (alleen werkend via de 13 polige stekker).