Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

astorc fietsaanhanger

Vraag gesteld door deheurne op 10 augustus 2016

Mijn vraag is of de oudere type astorc fietsaanhanger waar de fietsen overdwars staan net zo geschikt is als de nieuwere waar ze in de lengte op staan en (belangrijk)of de oudere types rdw gekeurd zijn? Mogen ze ook in het buitenland gebruikt worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een Astorc fietsaanhanger.

De betreffende fabrikant is sinds begin 2016 failliet zodat het lastig is uw vragen aldaar te stellen. Men heeft inderdaad later gekozen voor een een fietsaanhanger die plaats biedt aan fietsen in de lengte richting. Wellicht kon daardoor de aanhanger wat smaller uitgevoerd worden en zou een motivatie geweest kunnen zijn dat een wat langer aanhangertje wat minder stuiterend aan de kogel hangt. Maar een oudere generatie met de fietsen overdwars lijkt me zeker niet bezwaarlijk. Je bent toch genoodzaakt met aanhanger je snelheid aan te passen en geldt er in Nederland en veel omringende landen een lagere max.snelheid op de snelwegen.

Alle aanhangers, ook vouwwagens en caravans met een maximaal toelaatbaar gewicht lager dan 750 kg, moeten zijn voorzien van een Europese typegoedkeuring. Dit geldt alleen voor nieuwe aanhangers die op de weg zijn toegelaten na 29 oktober 2012 maar is nog maar mondjesmaat bekend. Het niet kunnen tonen van deze goedkeuring bij een controle door politie of douane, kan consequenties hebben.

De laatste generatie aanhangers van dit merk werden geleverd met een typegoedkeuring. Of dat ook is afgegeven voor de betreffende oudere generatie aanhangertjes heb ik niet kunnen achterhalen. Wanneer aantoonbaar deze aanhanger van vóór 29 oktober 2012 is, is de betreffende goedkeuring echter niet nodig. Binnen de EU-grenzen zou u voor een reis naar een van de lidstaten dan ook geen documenten voor de aanhangwagen nodig hebben, hoewel een 'document van eigendom' zoals een aankoopnota weleens handig kan zijn bij een lastige douanebeambte. Wanneer u echter op safe zou willen spelen zou u een ontbrekende goedkeuring alsnog kunnen aanvragen via de RDW.