Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu Koga (€3055) is kapot na 518 km.Aanschaf 7-3-14.We merken dit net na de garantieperiode.Koga vergoedt geen nieuwe.Dit moet toch wel?

Vraag gesteld door Tsjebbe de Jong op 28 juli 2016

Na in twee jaar tijd 518 km gefietst te hebben is de accu stuk volgens de dealer. Laatste keer dat we fietsten was in 2015. Accu deed het toen nog goed. Eerste keer dat we fietsten in 2016 was op 8 mei. Accu viel toen uit bij druk op de pedalen. Bij aansluiten op oplader blijkt dat de accu nog bijna vol zit. Als je hem dan weer aansluit op de fiets doet ie het weer totdat je weer druk op de pedalen zet. Hij slaat dan helemaal af. Waarschijnlijk is fout ontstaan binnen de garantieperiode en hebben we dit pas net buiten de garantieperiode gemerkt. Consumentenbond geeft aan dat er een nieuwe accu vergoed en geleverd moet worden omdat de fout duidelijk binnen de gebruikelijke levensperiode van de accu valt. Gezien de kwaliteit van Koga en de goede service, gaan we er van uit gaan dat Koga een gratis, nieuwe accu levert.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een vraag over de vergoeding van de accu van uw elektrische Koga fiets. Deze is na twee jaar kapot gegaan en u heeft voor het laatst gefietst in 2015.

Het standpunt van de Consumentenbond is correct, mits de accu volgens de voorgeschreven gebruiksvoorschriften bij langdurige stalling is onderhouden. In de gebruikershandleiding staat hierover het volgende:

  • 'Iedere batterij loopt na verloop van tijd leeg. Dit proces heet ‘zelfontlading’. Een batterijpakket dat leeg is en niet wordt opgeladen kan door zelfontlading binnen twee maanden een diepteontlading krijgen en hierdoor defect raken. De garantie vervalt in geval van diepteontlading.'
  • 'In geval van langdurige stalling kunt u de lader aangesloten laten. Is dat niet mogelijk, laad dan het batterijpakket volledig op en ontkoppel de lader van het batterijpakket. Laad het batterijpakket minimaal een keer per twee maanden volledig op.'

Het is mogelijk een accu uit te lezen en daaruit kan blijken of er sprake is geweest van diepteontlading. Als dit het geval is, kunt u helaas niet stellen dat het product niet voldoet aan de verwachtingen die u ervan op grond van de overeenkomst van mag hebben.