Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid bij schade file

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 maart 2019

Hoe zit het met je aansprakelijkheid wanneer je je voorganger raakt bij file rijden. Ik houd genoeg afstand maar je hebt altijd mensen die meer haast hebben dan ik en er door willen. Het gebeurt vaak dat een medeweggebruiker de auto in de ruimte voor mij propt. Hierdoor heb ik geen ruimte meer om nog tijdig te kunnen remmen. Wat als ik ze dan raak? Ik voel mij niet aansprakelijk want zij proppen de auto er tussen. Is het zinvol om een dashcam te plaatsen voor eventueel bewijs?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt of u aansprakelijk bent als u achterop een auto rijdt die zich net voor uw auto “propt”. Ook vraagt u of het zin heeft om een dashcam te plaatsen.

Kort gezegd: u bent aansprakelijk als vast komt te staan dat u onvoldoende afstand hield. Maar mogelijk is ook degene waar u tegenaan bent gereden (voor een deel) aansprakelijk, als u kunt bewijzen dat hij te dicht op uw auto van rijbaan wisselde. Beelden van de dashcam kunnen daarbij mogelijk helpen.  

Hoofdregel
Ieder draagt zijn eigen schade, tenzij u kunt bewijzen dat de ander aansprakelijk is.

Afstand houden
Als de tegenpartij u aansprakelijk wil stellen, dan moet hij aantonen dat u onvoldoende afstand heeft gehouden tot uw voorganger. Komt er plotseling een auto vlak voor u rijden, dan zult u uw afstand tot de invoegende auto aan moeten passen. Heeft u daar geen tijd voor en ontstaat een aanrijding, dan bent u degene die achterop uw voorganger rijdt. Het vermoeden is dan al snel dat u onvoldoende afstand heeft gehouden.

Van rijbaan wisselen
Het gedrag van de voorligger speelt natuurlijk ook een rol. Uiteindelijk draait het om de gehele toedracht van de aanrijding, het “totale plaatje”.

Het wisselen van rijbaan is volgens de wet een bijzondere manoeuvre. Hierbij moet men het overige verkeer voor laten gaan. Gebeurt dit niet en ontstaat schade, dan kunt u op uw beurt de tegenpartij aanspreken. U kon hierdoor immers niet meer op tijd remmen en stilstaan. U moet dit wel kunnen bewijzen, bijvoorbeeld door getuigen, het aanrijdingsformulier, maar ook door beelden van een dashcam.  Een dashcam kan dus zeker helpen.

Gedeelde aansprakelijkheid
Hebben beide partijen voor een deel schuld, dan komt neer op een gedeelde aansprakelijkheid. De verdeling daarvan is afhankelijk van de precieze toedracht en van de ernst van de fouten.

Dashcam
Het gebruik van een dashcam kan vanwege privacywetgeving en/of filmen in openbare ruimten problematisch zijn. Met een dashcam worden beelden geregistreerd, waardoor personen direct of indirect (via de kentekenplaat) kunnen worden geïdentificeerd. Het zonder toestemming van gefilmde personen publiceren van deze opnames is meestal niet toegestaan.

Een dashcam mag uw zicht niet belemmeren of u afleiden. Het gebruik van een dashcam is niet in alle landen toegestaan.

Meer informatie over aansprakelijkheid en het gebruik van een dashcam vindt u op onze website.