Trillen auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 05 maart 2019

Auto trilt bij het optrekken van 3 de naar 4 de en naar 5 de versnelling. De banden zijn alle vier uitgebalanceerd. 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto trilt wanneer u van 3 naar 4 optrekt en vervolgens naar 5.

Onbalans in de wielen lijkt me geen mogelijk oorzaak. Dit heeft duidelijk te maken met een bepaalde belasting van de motor, op het moment dat u gaat versnellen. Via de aandrijflijn en vervolgens de wielen lijkt het erop dat de auto gaat trillen of schudden. Daar zijn 'n aantal mogelijke oorzaken voor. Misschien dat er sprake is van een defecte of slappe motor- of versnellingsbakophanging. Onder die omstandigheden kunnnen er bepaalde bewegingen ontstaan die uiteindelijk de boel kan laten schudden. Het onderzoek moet dus gericht zijn op de ophanging van de motor en bak maar sluit ik de wielophanging ook niet uit zoals draagarmrubbers

Een andere optie zijn de aandrijfassen. Dan doel ik met name op de homokineten, uitgaande van een voorwiel aangedreven auto. Misschien dat er sprake is van wat inwendige slijtage van één van de homokineten, die bij een bepaalde belasting een zekere speling gaat vertonen. Bij accelereren gaat de boel dan ook schudden of trillen. Dat is alleen lastig vast te stellen en moet je soms de gok nemen welke mogelijk versleten zou kunnen zijn.

Maar bovengenoemde oorzaken zouden hiermee in verband gebracht kunnen worden en is nader onderzoek noodzakelijk om hopelijk tot een diagnose te komen.