Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met aandoening

Vraag gesteld door Daphne op 6 februari 2019

In Kampioen 2/2019 wordt gesteld dat er geen wettelijke bepalingen zijn voor rijden met aandoeningen. Waarom heb je dan met hartfalen een code 100 in je rijbewijs / vaarbewijs nodig?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de Kampioen (2/2019).

Op pagina 31 staan vragen die ANWB experts hebben beantwoord. U heeft een opmerking over de vraag of je mag autorijden met je voet in het gips. Daarin is geantwoord dat er geen specifieke wettelijke bepaling is die dat verbiedt. Maar dat het volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet verboden is om een gevaar op de weg te zijn. Een bestuurder moet de auto veilig en verantwoord kunnen besturen. Uiteindelijk ben je als bestuurder zelf verantwoordelijk of je wel of niet veilig aan het verkeer kunt deelnemen. De politie kan het rijbewijs  invorderen als een bestuurder de auto niet in bedwang kan houden door als gevolg van een lichamelijke of geestelijke aandoening.
 
U bent het niet eens met de zin dat het aan de bestuurder zelf is te beoordelen of hij verantwoord aan het verkeer kan deelnemen. Toch is dat het geval. Maar als de bestuurder twijfelt aan zijn rijgeschiktheid door bijvoorbeeld een verandering in zijn medische situatie, dan is het belangrijk dat kenbaar te maken aan het CBR door het invullen van een gezondheidsverklaring. Door deze verklaring beoordeelt het CBR of u gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen.  

Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.