Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vanaf welk vermogen kan ik spreken over een goede auto?

Vraag gesteld door Ben Derks op 2 juni 2015

Ik ben op zoek naar een nieuwe (andere) auto. Momenteel rijd ik met een Ford Focus diesel uit 2001, 1800 cc en 90 Pk. Ik heb inmiddels diverse garages bezocht en raak in verwarring van de vele cijfers die bij een auto horen. In het verleden was ik sterk gericht op de cc-inhoud van een motor. Bijv. een 1800 cc motor is sterker dan een 1400 cc motor, dus ik kan er ook meer mee.

Nu echter zie je dat bijv. een 1000 cc (werkelijk 998cc) soms meer Pk levert dan een 1200cc of 1400 cc. Wat is nu goed. Ik zoek een auto waarmee ik een aanhangwagen kan trekken, niet perse dagelijks maar wel als het nodig is voor vervoer van allerhande huis-tuin-keuken zaken. Het is niet mijn bedoeling een caravan achter de auto te hangen. Wel wil ik graag veel reizen in (zuidelijke) landen en in bergachtig gebieden en ben dan ook bepakt voor twee tot vier personen. Op welk vermogen moet ik me nu richten bij de aanschaf van een nieuwe auto?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Ontwikkeling benzinemotoren
De cilinderinhoud van de motor gaf vroeger een aardige indruk van wat je aan prestaties kon verwachten. Door toepassing van drukvulling (turbo/mechanische compressor) kan je niet goed meer op de cilinderinhoud afgaan. Bij diesels is dat niet nieuw, want die zijn al veel langer uitgerust met turbo, maar benzinemotoren hebben op dat gebied wel een hele ontwikkeling doorgemaakt. Een Ford 1.0 driecilinder Ecoboost (benzine) kan bijvoorbeeld 125 pk leveren, terwijl daar in een oudere Mondeo 1800 cm3 voor nodig was.

Trekkracht
Een ander belangrijk verschil is het koppel van de motor, de trekkracht. Dat wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm). De oude 1.8 benzinemotor leverde 170 Nm bij 4500 toeren. De 1.0 Ecoboost kan dezelfde trekkracht genereren. En die is al beschikbaar bij 1400 toeren. We spreken dan van een 'soepele' motor met veel trekkracht 'onderin'.

Vermogen
Waar u zich op kunt richten is dus het vermogen, het koppel en het toerental waarbij die worden bereikt. De Ecoboost uit dit voorbeeld geeft de waarden waarmee u in de omschreven situaties goed uit de voeten kunt.