Bandenspanning Mitsubishi Outlander PHEV December 2015

Vraag gesteld door E.E. Wolff op 22 maart 2017

Mijn Mitsubishi Outlander heeft Pirelli Sottozero 3 winterbanden maat 225/155R18. Volgens het deurstijlplaatje moet de bandenspanning 2.4(<160km/h) of 2.6( />160km/h) zijn.

De garage zegt echter dat het 3.0 moet zijn. Wie heeft gelijk?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bandendruk advies is om de band een invering te geven die niet te veel warmte produceert. Het advies op de auto, als je banden de originele uitvoering zijn, is tegenwoordig voor vol beladen. Dus in 99&percnt; van je gebruik al ruim voldoende.Het advies van de garage is een standaard gebruikte door garages. Dit is nooit slecht voor de veiligheid van de banden en het brandstof-gebruik. Maar comfort en grip kunnen onder de maat komen.

Je 225/55R18 banden zijn waarschijnlijk Extraload/reinforced/XL banden die hun maximum load mogen dragen tot 160km/u bij ( AT) 2,9 bar/42psi ( koud gemeten).

Heb je maten gegoogled en kom alleen XL// in Loadindex 102 tegen wat staat voor maximum load 850 kg per band ( tot 160km/u AT 2,9 bar). Dit zou theoretisch een Aslast van 1700 kg mogen dragen. Die Maximum toegelaten aslasten ( MTA) kun je vinden op een metaal achtig plaatje ergens op de auto ( onder motorkap of in een van de deurstijlen).

Tel daar 10% reserve bij, en bepaal daar lineair de druk voor, zit je zelfs nog aan de hoge kant volgens de officiële berekening die ik eens bemachtigd heb en mee aan de loop gegaan ben. Voor hogere snelheid gebruiken de banden- en auto-fabrikanten een verhoging van die AT-druk met systeem afhankelijk van de snelheidscode van de band. Maar daar heb ik mijn eigen systeem voor, van verlaging van de loadindex met 1 stap voor elke 10km hoger dan 160km/u.

Je kunt me ook mailen op mijn hotmail.com adres met zelfde gebruikersnaam als hier ( dus jadatis , combineer zelf , spam machines lukt het zo niet). Dan doe ik het rekenwerk als je me meer gegevens geeft.

EDIT: had verkeerde maat gelezen en dit hier gecorrigeerd, nadat ik mijn volgende post gedaan had, waarin nog aanvullende gegevens.

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:
U vraagt naar de juiste bandenspanning voor uw Mitsubishi Outlander PHEV. De fabrikant heeft uitgedokterd wat bij de af-fabriek gemonteerde banden de ideale bandenspanning is. Dat is een compromis tussen onder meer rolweerstand, comfort en rij-eigenschappen. De motivatie van uw garage voor het advies om de spanning te verhogen is mij niet bekend.

 

 

Wij adviseren de door de fabrikant van de auto aanbevolen bandenspanning te hanteren.

 


***

 

 

 

Reactie van jadatis:

 

 

Had even fout gelezen , je maat is 225/55R18 en niet dus 255.
Daarvoor is de loadindex ook weer in XL alleen gevonden 102 , wat staat voor "maximum load 850kg AT2,9bar/42psi( cold) upto 160km/h".
Dan dus aslast max van 1700 kg te voorzien .

maar ook daar zal je auto niet aan komen, denk eerder in de orde van 1200 kg.
En voor en achter zal verschillende uitkomst geven, want verschillende MTA.
even met de officiële berekening je 2,4 bar uitgerekend ( zijn dit wel de originele maten en bandsoort ( Standaard load of XL//) waarvoor de autofabrikant de adviesdrukken gegeven heeft?).
(2,4/2,9)&Hat;0,8 x 1700kg&equals; 1461 kg wat dan de aslast is zonder reserve waarvoor de adviesdruk berekent is, tot 160km/u ( daar komt dan ook dat advies tot 160 km/u vandaan).

 


***

 

 

 

Reactie van E.E. Wolff:

 

 

Geachte heren,
Dank voor jullie antwoorden en ik ga de fabrieksspecificaties aanhouden.
M.v.g. Emile Wolff