Occasion: leeftijd of aantal kilometers belangrijker?

Vraag gesteld door Stevvie op 10 april 2017

Occasion: leeftijd of aantal kilometers belangrijker? Wat is doorgaans belangrijker: het aantal gereden kilometers of de leeftijd?

Voorbeeld: wat zou u doen als je een occasion wil kopen en je ziet een mooie met zegge 140.000 km op de klok, van 7 jaar oud? (Even aangenomen dat het ding netjes bereden en onderhouden is, want de rijstijl van de vorige eigenaar is m.i. het belangrijkst).

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat belangrijker is bij de aankoop van een gebruikte auto, leeftijd of kilometerstand.

Dat hangt een beetje af van het aantal kilometers dat u zelf op jaarbasis gaat rijden. Over het algemeen kunnen we zeggen dat bij veel kilometers op jaarbasis de kilometerstand belangrijker is. Bij weinig kilometers op jaarbasis zal het bouwjaar zwaarder wegen.

Na 7 jaar 140.000 km is 20.000 km/jaar. Dat is niet uitzonderlijk. Als we uitgaan van een redelijke verwachting van 250.000 kilometer dan kunt u uitrekenen hoeveel jaar u nog met deze auto vooruit kunt.

 

Reacties

 

N. van den Heuvel

Auteur - 18 januari 2023

Wil ik een Picanto 2012 kopen. Ben 75+ en rij max 2.000 km pj. Wat is een verstandige km stand dit mede wat betreft de koppeling en distributie ketting die al dan niet reeds vervangen zijn.

Jos

ANWB Expert - 19 januari 2023

Of u een Picanto van 2012 zou aanschaffen met 1.2 óf 1.0 l motor, in beide gevallen beschikken deze motoren over een distributieketting. Dus een voorgeschreven vervangingstermijn is daar niet aan de orde. De koppeling heeft wel een redelijk te voorspellen levensduur en zou je bij normaal gebruik kunnen denken aan minimaal 150.000 km. Met uw jaarkilometrage zou ik kiezen voor een exemplaar tot pakweg 125.000 km. Dan heeft deze auto voor u nog vele jaren in het verschiet en geniet deze auto per definitie al een heel betrouwbare status. Dus de keuze is goed en met een gepaste tellerstand zit er nog lang rijplezier in een Picanto van deze generatie.