Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar komt water in de auto vandaan?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 31 mei 2024

We zijn twee weken op vakantie geweest. Bij terugkomst ruikt de auto naar natte sportsokken. Nu blijkt de vloer bij de chauffeur kletsnat. Als je met je vinger het tapijt induwt, is er en plasje water rondom je vinger. Deuren en ramen zaten zeker weten dicht. Bekleding en alles is verder droog. Heeft hevig geregend de afgelopen weken toen we er niet waren. Auto heeft stil gestaan. Wat kan er gebeurd zijn?

We hebben een elektrische ontvochtiger erin gezet om hem droog te krijgen. Ben benieuwd naar een mogelijke oozaak.

Merk: Renault
Type: Zoe
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Elektrisch

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft flink wat water in de auto en vraagt waar dit vandaan kan komen.

Als ik het goed begrijp heeft u de auto de afgelopen twee weken niet aangeraakt. Het is dan niet mogelijk dat dit water afkomstig is van de airco, waarbij de afvoer van condenswater verstopt zit. Nee, het is eigenlijk wel zeker dat het regenwater is dat op de een of andere manier binnen is gekomen.

Het meest waarschijnlijke is dan dat dit regenwater binnen is gekomen via een niet 100% dichte afdekking van de folie achter de portierbekleding. Maar er kan natuurlijk ook een andere oorzaak zijn zoals waterlekkage van de verlijmde voorruit. Bij vervangen van de ruit gebeurt het meer dan eens dat er helaas een minuscule opening ontstaat waardoor regenwater een weg naar binnen vindt. In dat geval zal de voorruit gedemonteerd moeten worden en opnieuw moeten worden verlijmd.

Eigenlijk is het op afstand gissen naar de oorzaak. De auto zal aangeboden moeten worden bij de garage die met detectievloeistof op zoek kan gaan naar de oorzaak, vervolgens kan de garage een reparatieadvies aan u voorleggen.