Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verplichte stadslichten?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 juni 2024

Hallo,
Jeep Wranglers t/m 2006 staan erop bekend dat hun 7" koplampen weinig lichtopbrengst hebben. Deze worden meestal vervangen door exemplaren met een grotere lichtopbrengst zoals Hella H4 of KC H4. In mijn geval heb ik KC H4 koplampen gemonteerd, maar deze missen het bekende kleine 12v gloeilampje dat voor het standslicht zorgt. Ik kan nergens terugvinden of dit kleine lampje aanwezig moet zijn voor de APK keuring. Ik zie wel de dimlicht functie staan, evenals groot licht en mistlicht (achter) Wellicht kunt u hier duidelijkheid verschaffen.

groetjes John

Merk: Jeep
Type: Wrangler
Bouwjaar: 2001
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 190

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de aanwezigheid van stadslichten ook verplicht is bij de jaarlijkse APK.

Bij de APK dient stadslicht zeker aanwezig te zijn. Ziet u Verplichte verlichting, 1C twee stadslichten: APK Handboek, Personenauto's verplichte verlichting en retroreflectoren.

U dient dus een voorziening te maken voor deze kleine gloeilampjes. Dit kan zijn een gaatje in de koplamp boren waardoor ze deze reflector gebruiken of twee complete extra units aanbrengen.

 

Reacties

J. van Aalst

Auteur - 8 juni 2024

Dankjewel voor je reactie
Ik stelde deze vraag omdat ik een set (vrij dure) KC H4 koplampen erin heb zitten die goedgekeurd zijn, maar deze stadsverlichting niet hebben. Als ik het goed begrijp mogen het ook twee aparte lamjes zijn bijvoorbeeld in de bumper?

Pieter

ANWB Expert - 11 juni 2024

In keuringseisen van de APK staat het volgende: Bij personenauto's in gebruik genomen na 31 december 1967 moeten de lichten, lichtsignalen en retroreflecterende voorzieningen, bedoeld in de artikelen 5.2.51 en 5.2.57 zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig. Ziet u: APK Handboek, Plaatsing lichten en retroreflectoren.
Wanneer u de stadslichten in de verstralers wilt monteren is niet de onderlinge afstand van belang maar wel hoe ver deze lichten vanaf de uiterste hoek verwijderd staan. Meet u dit als eerste op. Wanneer deze niet geschikt zijn om gebruik te maken van de stadlichten kunt u altijd overwegen twee losse lampjes op de bumper te monteren.