Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slecht schakelen Skoda Yeti

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 juni 2024

Uit testen van de Skoda Yeti (óók van ANWB) blijkt dat deze auto fantastisch schakelt (6 bak) De door mij aangeschafte Yeti heeft enige problemen met het opschakelen t.w.: het inschakelen van de 1e versnelling, de 3e en de achteruit gaat vrij moeizaam.
De 2e, de 4e de 5e en de 6e geeft géén probleem.

De 1e, 3e en de achteruit lukt als ik de koppeling voor de tweede keer weer indruk, doe ik iets verkeerd ? Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Merk: Skoda Yeti
Type: 1.2 TSI
Bouwjaar: 06-2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 105

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De door u aangeschafte Skoda Yeti schakelt ondanks de goede testberichten in uw geval problematisch. Met name de 1e en 3e versnelling én de achteruit. Bij de tweede keer de koppeling intrappen lijkt het wel naar behoren te gaan.

Wat dat laatste betreft denk ik om die reden toch dat de koppeling verdacht is in dit geval. Met name naar 1 en achteruit is het van groot belang dat de koppeling goed vrij komt. Vaak lijkt dat wel te lukken bij een tweede keer intrappen. En dat is dus ook in uw geval. De reputatie van slecht schakelen past immers niet bij de betreffende auto en lijkt het me géén normaal schakelgedrag.

Ik weet niet hoe recent de koop is geweest en of er nog sprake is van garantie. Maar wat mij betreft zou de eerste stap zijn de koppelingsvloeistof te laten verversen en ontluchten. De kans is groot dat de klachten dan weg zijn. Maar ik sluit niet uit dat het op den duur toch terugkomt, dan zou er misschien sprake kunnen zijn van een kleine (inwendige) lekkage van een van de koppelingscilinders. Dan is nader onderzoek verder nodig om de werkelijke oorzaak te achterhalen.

Verder is het bijna vanzelfsprekend om meteen ook de versnellingsbak uitwendig te laten checken op olielekkage. Om er zeker van te zijn dat veel te weinig versnellingsbakolie nog een reden kan zijn voor slecht schakelen.