Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reserve band

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 juni 2024

Mijn auto heeft geen reserve band. Nu wil ik een reserve velg nemen. Mijn bandenmaat onder de auto is 245/45r20. Nu wil ik als reserve wiel een 16 inch velg met band maat 185/75r16 gaan gebruiken. Dit omdat ik niet groter kwijt kan. Het is echt puur voor nood dus om van een gevaarlijke plek naar een benzine station of garage te rijden niet om door te rijden. Is dit dan mogenlijk?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt een andere maat band in uw auto meenemen als noodwiel maar vraagt of deze wel geschikt is.

De afwijkende bandenmaat is geen enkel bezwaar wanneer u deze slechts in noodsituaties gebruikt, er geldt dan wel een maximale snelheid van 80 km/u.

De velg moet natuurlijk wel passen! Zo zijn steek en naafdiameter van essentieel belang maar mag de veel kleinere velg ook niet in contact komen met delen van het remsysteem. Het is daarom wel slim om de velg eerst eens te proberen zodat u zeker bent van een geschikt noodwiel.

Een reservewiel of thuiskomer is zeer zeker aan te raden, helemaal wanneer u op reis gaat naar het buitenland. Wanneer een band niet gerepareerd kan worden en een vervangende band niet snel voorradig is kan dit voor flink oponthoud zorgen. In die gevallen bent u goed af met een tijdelijke oplossing.
Meer weten? Op vakantie? Neem een reservewiel mee!