Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe druppellader aan te sluiten?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 juni 2024

De auto (van schoonvader die ook ANWB-lid is) wordt niet veel gebruikt en hij moest al paar keer de ANWB inschakelen ivm lege accu (die ook al een keer vervangen is). De ANWB gaf aan dat een druppellader een goede optie is. Ik heb goede ervaring met laders van Optimate en zou een Optimate-6 willen installeren.

Nu mijn vraag: Waar en hoe zou ik het beste deze aansluiten op het circuit van de auto? De auto heeft "start-hulp-aansluitingen" onder de motorkap maar daar kun je niet zo eenvoudig zoiets als een standaard accuklem op monteren en er zit ook geen schroefdraad o.i.d. op. Zou ik dan beter rechtstreeks op de accu aansluiten (in de kofferbak)? Of kan ik in een van de zekering-kasten een aansluiting maken?

Tweede vraag voor de zekerheid: Kan ik zo'n een Optimate-6 op deze auto aansluiten zonder schade toe te brengen aan het electrische systeem (zoals ?CAN-bussen of ....)?
Alvast bedankt voor jullie adviezen :-)

Merk: audi
Type: A6 3.0 TFSI
Bouwjaar: 2011 november
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 300

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe u de Optima druppellader het best kunt aansluiten.

Wanneer de auto niet heel regelmatig wordt gebruikt bestaat de kans op een te lage accuspanning waardoor de auto niet meer wil starten. Het is in dat geval heel slim om een druppellader aan te sluiten op de accu zodat de accu permanent geconditioneerd wordt.

De Audi A6 heeft de accu in de kofferbak echter er zijn goede starthulppunten in de motorruimte aangebracht. Hierop kunt u ook redelijk eenvoudig de klemmen van de optima druppellader aansluiten. De plus aansluiting vindt u onder een rode afdekking, de negatieve klem kunt u op een zeskantdop aansluiten. U vindt hier een afbeelding van op pagina 215 van de handleiding.

U kunt de druppellader ook direct op de accu in de kofferbak aansluiten maar de accu is hier naar mijn mening minder eenvoudig bereikbaar.
Als laatste is er de mogelijkheid om een aansluiting te laten maken voorzien van een stekker waar u de druppellader dan op kunt inpluggen. U zou hiervoor een kabel kunnen laten aansluiten op een zekeringkast in de motorruimte of het interieur, net wat voor u het beste uitkomt. De garage kan dan gebruik maken van bijvoorbeeld; optimate permanente plus aansluiting.

Bij een juiste aansluiting is er geen gevaar voor storingen of schade aan de elektronica in de auto, hier hoeft u zich gelukkig geen zorgen over te maken.