Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wisselen van banden op de velgen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 april 2024

Hallo,

Sinds kort heb ik een set winterbanden en een set zomerbanden. Deze laat ik dus 2x per jaar omwisselen naar het juiste seizoen. Laatst zei mijn garage dat het telkens wisselen niet goed is voor de band en dat ik beter een tweede set velgen kan kopen.
Ik ben daar zelf niet zo'n fan van, want waar haal ik een set die precies past vandaan? Daarnaast heb ik druksensoren, die moeten dan toch alsnog over gezet worden? Het liefst laat ik het gewoon wisselen, ook al is dat mogelijk op lange termijn wat duurder. In hoeverre kan dat kwaad?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het kwaad kan om de banden steeds op velgen te wisselen.

Het is slimmer om voor de winterbanden een extra set velgen aan te schaffen. Zo heeft u complete wielsets waardoor het wisselen van zomer naar winter en andersom minder bewerkelijk is en daardoor goedkoper dan elke keer alleen de banden om te wisselen. Dat is een stuk arbeidsintensiever. Ook is het steeds de- en monteren niet gunstig voor de levensduur van de banden, het is steeds weer een extra belasting waar autobanden niet voor gemaakt zijn.


We adviseren ook om in deze extra set velgen ook een extra set bandenspanningssensoren te laten monteren. Bij de meeste auto’s is het mogelijk om niet vier maar acht sensoren in te leren waardoor de andere set gelijk bekend is met de auto. De ventielen hoeven dus niet steeds over gezet te worden.


Dit klinkt als een flinke uitgave maar dit zal vrij snel terug verdiend worden aangezien het wisselen van wielen en stuk eenvoudiger, dus goedkoper is. Ook is er niet steeds de kans op beschadigen bij de- en monteren van de banden op de velgen.