Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk type koelvloeistof?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 mei 2024

Ik heb recent een Suzuki Swift 1007 gekocht. Het expansivat was nagenoeg leeg maar met een beetje groene kleur zichtbaar. Mijn garage heeft het verder gevuld met roze (G12?). Het heeft nu een beetje gore grijzige teint gekregen. Ik wil het daarom nu helemaal verversen. Op internet krijg ik alle kleuren/types. Boekje geeft ook geen type. Welk type/kleur moet ik hebben om te verversen?

Merk: Suzuki
Type: Swift
Bouwjaar: 2007

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt welke koelvloeistof u in de Swift kunt gebruiken.

Bij uw auto is een heel standaard koelvloeistof voorgeschreven, het belangrijkste is dat deze koelvloeistof nitraatvrij is. De vloeistof die is bijgevuld door de garage is waarschijnlijk een koelvloeistof met G12++ specificatie en is geschikt om bij te vullen met de meeste andere types koelvloeistof. Deze vloeistof is mengbaar alleen de kleuren groen en roze zorgen samen voor een vieze mix maar schadelijk is het niet.
Wanneer u ervoor kiest om de vloeistof compleet te vervangen kunt u het beste de specificatie aanhouden zoals door Suzuki opgegeven. Dit is dus een koelvloeistof van het type ethyleenglycol, vaak is deze blauw van kleur. De kleur zegt echter weinig over de specificaties, de aanduidingen op de verpakking zijn leidend.