Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wel/niet accu met start stop

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 april 2024

Geachte medewerker,

Ik heb een Toyota Auris 1.3 benzine bouwjaar 2015 en de accu is heeft het begeven.
Nu zat er een start-stop accu in.
Heb de auto nu drie jaar en het start-stop systeem heeft nooit gewerkt. Kan er nu een nieuwe accu geplaatst worden zonder start-stop systeem.

Ben zeer benieuwd naar uw advies in deze.
Alvast mijn dank. Groet

Merk: Toyota
Type: Auris
Bouwjaar: 2015
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 93 pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om een conventionele accu te plaatsen in uw auto die voorzien is van een start-stop systeem.

Wanneer een auto voorzien is van een start-stop systeem zal het noodzakelijk zijn om en EFB of een AGM accu te monteren. Zodra de accu veroudert zal het accu management systeem deze veroudering opmerken en zal onder andere het start-stop systeem niet meer werken. De auto is geleverd met dit start-stop systeem dus het laadsysteem houdt rekening met de aanwezigheid van de EFB of een AGM accu. Wanneer er nu een conventionele accu gemonteerd wordt zal de laadstrategie worden aangehouden die hoort bij de originele accu en deze is zodoende niet optimaal voor deze accu. Hierdoor zal deze accu niet optimaal geladen worden wat niet gunstig is voor de levensduur van de accu.

We raden zodoende aan om een accu te monteren die overeen komt met de specificatie waarmee de accu door de fabrikant is geleverd.