Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarschuwing oliedruk bij uw T4

Vraag gesteld door B. Zwerver op 1 mei 2024

Bij een spanning hoger dan ca. 14 Volt, begint het olielamje te branden. Doe ik de verlichting aan na het starten en voer het toerental op, is er niets aan de hand. Accuspanning is ca. 13,5 Volt. Doe ik de verlichting uit en voer het toerental op begint bij ca
14,3 Volt het olielampje te branden. Olieniveau is goed, oliepomp is vervangen, het motormanagementsysteem is gecontroleerd en was goed. De garage weet niet meer wat de oorzaak is.

Merk: Volkswagen t4
Type: transporter
Bouwjaar: 1999
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 88

 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Bij uw auto gaat het lampje van oliedruk aan terwijl de oliedruk goed lijkt te zijn.

De meeste ouderwetse auto’s maken gebruik van een signaal uit de ontsteking voor de informatie van het motor toerental. Omdat ontsteking ontbreekt moet hier een oplossing voor worden gezocht bij auto’s voorzien van dieselmotor. Volkswagen maakt, in dit geval, gebruik van informatie afkomstig van de dynamo.

De oliedruk wordt bij uw auto gemeten bij stationair toerental en bij verhoogd toerental. Omdat de weergave mede afhankelijk is van de informatie vanaf de dynamo verwacht ik dat hierin een defect aanwezig is. Dit is ook een vaker gehoorde klacht bij Volkswagens die gebruik maken van deze constructie.

Het advies is dan ook om de dynamo te laten controleren door een VW dealer of een specialist op het gebied van dynamo’s en startmotoren. Waarschijnlijk is de oorzaak snel gevonden.