Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Velgen Opel Karl

Vraag gesteld door L. van Rietschoten op 2 juni 2024

Ik rijd in een Opel Karl. Heb deze in onderhoud bij de Opel Dealer Ambergen in Stadskanaal. Tijdens een onderhoudsbeurt twee jaar geleden op hun advies mijn siervelgen laten vernieuwen omdat de siervelgen in de band zouden snijden. Nu kreeg ik ditzelfde advies weer te horen. Doorrijden zou een klapband kunnen veroorzaken. Op mijn vraag hoe dit mogelijk is kreeg ik als antwoord dat dit een kwaal was van de Opel Karl. Het lijkt mij een broodje aap verhaal. Aan de band geen beschadiging te zien. Kunt u mij advies geven?

Merk: Opel Karl

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Twee jaar geleden zijn op advies van de dealer de velgen van uw Opel Karl vervangen. Het zou volgens de dealer gaan om  Opel Karl kwaal met gevaar op insnijden van de velg in de band. U lijkt het een 'broodje aap' verhaal.

Wat ons betreft bij deze een oproep aan andere Opel Karl bezitters die een soortgelijk verhaal hebben. Het is ons nooit ter ore gekomen en zou het in zekere zin extra preventieve aandacht verdienen wanneer er een dergelijk potentieel gevaar is. Ik kom het ook niet tegen als een melding in het terugroepregister van de RDW, waar iets dergelijks wel voor in aanmerking zou moeten komen zodra de verkeersveiligheid in het geding is. En zo brengt uw dealer het feitelijk wel, gezien de boodschap dat doorrijden een klapband zou kunnen bezorgen.

Daarom het verzoek aan andere Opel Karl bezitters graag te reageren wanneer men iets soortgelijks heeft ervaren. Een velg is toch inmiddels een zodanig doorontwikkeld component dat schade berokkenen aan een band een ondenkbare eigenschap zou mogen zijn. Dan betreft het gewoon een ondeugdelijk product. En daar zou qua kosten nooit de klant de dupe van mogen zijn. En u zou uw dealer nog de concrete vraag kunnen stellen of hier dan geen recall voor bestaat. Iedere twee jaar deze velg vervangen vanwege kans op een klapband, zou dan toch vanuit de fabrikant