Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spijker in band

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 april 2024

Ik heb onlangs een setje tweede hands zomerbanden gekocht. Ik wilde deze onder mijn auto gaan leggen maar bij controle zag ik dat er iets van een metalen pin in de band zit. Het lijkt op een spijker waar de kop van is afgebroken. Ik heb geen idee hoe lang deze is. Hij zit iets dieper dan het oppervlak van de band, ongeveer 0,5 mm dieper. Wat is advies om te doen? Kan ik hier veilig mee rijden of moet ik langs een garage om de band te laten controleren?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht onlangs twee gebruikte zomerbanden. In één exemplaar is een afgebroken spijker zichtbaar, wat dieper in het loopvlak. U vraagt of u daar veilig mee kunt rijden.

Het hangt er vanaf of deze spijker door en door is, dus feitelijk een lekkage kan geven wanneer deze pin verwijderd wordt. De metalen pin steek niet uit en is bij APK géén afkeur, dus formeel mag u gerust zo rijden. Maar naar mate de band slijt zou uiteindelijk de pin nog dieper in de band gedrukt kunnen worden, en uiteindelijk voor een lekkage kunnen zorgen.

Dus het heeft wel de voorkeur dit stukje metaal te verwijderen met hopelijk de conclusie u een lekkage vóór bent gebleven. Een nadeel kan echter zijn dat de band spontaan begint te lekken wanneer u de pin eruit trekt. Dan zal de band aan de binnenzijde gerepareerd moeten worden. Voor beide opties valt dus iets te zeggen en is die overweging aan u. Maar zo blijven rijden is in principe toegestaan en moet u voor de veiligheid wellicht wat scherper de bandenspanning van deze band in de gaten houden.