Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsindicatie en Loadindex

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 mei 2024

Hallo Expert,
Ik wil Michelin cross climate 2 banden aanschaffen, maar ik twijfel tussen de 91H en de 94V. Ik heb nu 91H banden op mijn auto liggen, maar zie dat je ook een hoger getal mag kiezen. De 94V heeft een beter brandstofcoëfficiënt namelijk de B en de 91H heeft C. Ik ben nu geneigd om voor de 94V te gaan, maar ik vroeg me af of de 94V mogelijk minder comfortabel rijdt (stuggere band??) dan de 91H. Hoor graag van u.
 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt op de load- of snelheidsindicatie van een band iets uitmaakt voor het verbruik of comfort.
Loadindex 94 is een zogenaamd XL uitvoering, voor extra load. De standaard loadindex 91 heeft een maximaal draagvermogen tot 615 kg, de XL uitvoering (loadindex 94) heeft een maximum van 690 kg.

De hogere loadindex heeft op het bandenlabel een gunstigere label voor rolweerstand, namelijk een B in plaats van een C. Dit is echter louter theoretisch en heeft te maken met de testprocedure, de XL band mag met een hogere bandenspanning getest worden en rolt daardoor iets gunstiger uit de (laboratorium meting). In de praktijk, onder uw auto is er geen zuiniger verbruik te verwachten van de 94 uitvoering ten opzichte van de 91 uitvoering. Waarschijnlijk is het eerder omgekeerd, de 94 band is hoger belastbaar dus wat robuuster (met een hogere weerstand tegen beschadigingen) maar daardoor ook zwaarder. Dit hogere (onafgeveerde) gewicht zorgt voor een een hogere rolweerstand en dus een hoger verbruik.

De 94 band zal verder wat minder beweging in de wang van de band hebben, dat geeft iets meer stabiliteit in bijvoorbeeld bochten of bij tegenwind. Verder heeft deze band iets meer weerstand tegen overbelasting in noodsituaties bijvoorbeeld bij remmen of in een slip.
De nadelen zijn, naast het al genoemde hogere gewicht en hogere verbruik dat XL banden iets lawaaiiger zijn en wat duurder.

Voor een hogere loadindex wordt wel gekozen bij een sportieve rijstijl vanwege meer precisie, meer stabiliteit en een betere controle in bochten. Het is een beetje afhankelijk van de auto en de rijstijl of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Bij de hogere loadindex hoort ook een wat hogere bandenspanning, de juiste bandenspanning is van belang voor de juiste 'voetafdruk' van de band dus het wordt niet geadviseerd om, bij de XL band, te compenseren met een lagere bandenspanning omdat u meer comfort wenst. Van de 94 uitvoering is dus, in combinatie met de hogere bandenspanning, ietsjes minder comfort te verwachten.

De snelheidscode V in plaats van H betekent dat de band is toegelaten tot een maximum snelheid van 240 km/h in plaats van 210 km/h. U dient minimaal de door de autofabrikant voorgeschreven snelheidscode te hanteren. Een hogere snelheidscode is in de regel wat duurder in aanschaf en heeft een iets hogere slijtage. Ook hier zullen de verschillen tussen V en H in de praktijk niet al te groot zijn. Om te zorgen voor minimale slijtage adviseren wij de (all season) banden iedere 15.000 km van voor naar achter te wisselen.