Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion met slechte banden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 april 2024

Goedemiddag,

3 maanden geleden heb ik een toyota Yaris gekocht bij Seldenrijk in Harderwijk. Nu heb ik afgelopen dinsdag een klapband gekregen, waar ik jullie heb moeten bellen om hem te laten vervangen. Dit is toen geregeld, maar ik begreep van uw medewerker dat mijn andere autobanden ook niet goed zijn.

Persoonlijk vind ik het apart dat de autobanden na drie maanden al zo versleten zijn. Ik heb Seldenrijk hierover gebeld, en zij geven zelf aan dat de autobanden nog goed waren toen de auto aan mij werd verkocht.

Maar toen ik hem gisteren liet controleren door autobedrijf Van Der Linde, gaven zij aan dat de banden oud en versleten zijn, en eigenlijk dringend toe zijn aan vervanging.

Ook heb ik van internet begrepen dat de autobanden van auto’s die 6 jaar oud zijn sowieso vervangen moeten worden. Dat is bij mijn auto het geval, omdat hij van september 2018 komt.

Kan ik Seldenrijk aansprakelijk stellen voor deze schade? Ik hoor graag van u.

 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht de genoemde auto maar na drie maanden rijden kreeg u een klapband. Een andere garage wist te melden dat deze banden wel erg slecht en oud waren. U vraagt of u de verkoper aansprakelijk kunt stellen.

Het is niet zo dat banden van 6 jaar oud vervangen moeten worden. Je zou wel kunnen zeggen dat banden vanaf 10 jaar oud, door veroudering minder goed presteren en het een aanbeveling is om ze te vervangen. Maar een band heeft géén wettelijke houdbaarheidsdatum en is de leeftijd van 6 jaar geen reden om te zeggen dat de auto hiermee niet afgeleverd had mogen worden.

Ik weet niet wat u aan kilometers de afgelopen drie maanden heeft afgelegd. Maar formeel is het zo dat wanneer de verkoper destijds de auto heeft afgeleverd met banden die aan de wettelijke eisen voldeden, dus méér dan 1.6 mm profiel en verder onbeschadigd, u met terugwerkende kracht niet kunt eisen alsnog nieuwe banden te krijgen. Bovendien worden banden ook altijd voor garantie uitgesloten bij de aanschaf van een occasion.

Ik begrijp de teleurstelling en dat de auto met zeer matige banden is afgeleverd zal ongetwijfeld het geval zijn geweest. Maar ons advies is altijd vóór de koop de banden kritische te bekijken. Zien ze er matig uit, dan lukt het wellicht een nieuw setje bij de koop te bedingen. Eenmaal afgeleverd en drie maanden later, dan ben je écht op de goodwill van het bedrijf aangewezen die in dit geval zeker niet z'n portemonnee wenst te trekken.